Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

Neprihvatljivo je onemogućavanje igre jednom klubu iz centralne Srbije na Kosovu i to što neko "zvecka pretnjama" da će zabraniti bilo kome da igra fudbal suprotno je svim civilizacijskim normama, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Podeli ovaj članak sa:
  • Marko Đurić (Foto: Kurir)

Marko Đurić je komentarišući zahteve kosovskog fudbalskog saveza da se ne dozvoli utakmica šesnaestine finala Kupa Srbije Trepča - Crvene zvezde u Zvečenu i najavu zabrane ulaska fudbalerima Zvezde, rekao da je ponašanje Prištine neprihvatljivo.

Kaže da se nikome ne može braniti sloboda kretanja i da se pitanje klupskih takmičenja ne sme politizovati.

"Onemogućavanje igre jednom klubu iz centralne Srbije u našoj južnoj pokrajini je neprihvatljivo, kao i pristici na klubove sa Kosova, koji imaju političku pozadinu", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, pritisci Prištine na klubove da ne igraju u srpskim takmicenjima imaju za cilj afirmaciju njihove brobe za nezavisnost Kosova i imaju "svake veze sa separatizmom, a ne sa sportom".

"Čak i da uzmemo da je pitanje reprezentativnig takmičenja donekle političko pitanje, pitanje klupskih takmičenja ne bi smelo da bude politizovano na bilo koji način", rekao je Đurić i apelovao na sve koji imaju uticaj i odgovornost u međunarodnoj zajednici da se svima omoguće osnovna ljudska prava i ne ometaju klupska takmičenja.

Đurić je istakao da Priština takvim zahtevima krši elementarne principe slobode kretnja, navodeći da bi zabrana slobode kretanja u Evropi u 20. veku u normalnim uslovima morala da naiđe na najširu osudu.

Dodao je da se Srbi na Kosovu neizmerno raduju napretku i plasmanu Trepče, koja je dostigla nivo takmičenja da može da učestvuje "barabar" sa najvećim srpskim klubovima.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane