Vesti
Politika

Đurić: Ovo nije normalna politička utakmica

Reagujući na izjave albanskih zvaničnika da Srbija ne bi trebalo da se meša u izbore na Kosovu, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kazao je "da postoje potpuno različiti stavovi o tome kakav je status KiM, pa zato i ne čudi da albanska strana ima tu vrstu gledišta".
Đurić: Ovo nije normalna politička utakmica
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Đurić ističe da nisu regularni politički uslovi, te da ovo nije "normalna politička utakmica".

"Nas su ovde ubijali, odavde nas proterivali, pokušavali su da nas zatru ovde. Zato moramo da delujemo organizovano, da budemo sabrani sada oko Srpske liste, oko naše države Srbije, a neka se deli ko hoće, mi nećemo da se delimo", naglašava Đurić.

On ističe da je za Srbiju najprirodnije da podržava Srpsku listu.

"Izgleda da su se neki uplašili toga, jer znaju da Srpska lista svoje delovanje zasniva na saradnji i dogovaranju sa Beogradom i da se prvi put kreira složna, jedinstvena, zajednička politika", kazao je Đurić.

Na pitanje o kašnjenju sprovođenja Sporazuma o pravosuđu, Đurić kaže da Srbija sada 1.644 dana čeka na formiranje ZSO, a da "nekome smeta što čeka 48 sati na integraciju pravosuđa".

"Neće više Srbima pravdu da dele samo pristrasne sudije, pristrasni tužioci i ljudi koji su pokazali u prethodnim decenijama da su spremni i da otimaju srpsku imovinu i da na nepravičan način i na etnički diskriminatorskoj osnovi uskraćuju Srbima prava ovde", zaključio je Đurić.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020