Vesti
Politika

Đurić: Oliver Ivanović nije ratni zločinac, Kurti da povuče reč

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je cela Srbija zgrožena što pojedini političari u Prištini nazivaju Olivera Ivanovića ratnim zločincem.
Đurić: Oliver Ivanović nije ratni zločinac, Kurti da povuče reč
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Oliver Ivanović nije bio ratni zločinac, Oliver Ivanović bio je jedan od lidera srpskog naroda koji je predstavljao svoj narod u teškom vremenu, borio se za njegove interese i za to podneo najveću žrtvu koju jedan čovek može da podnese i pozivam ih da se prema njemu i prema njegovoj žrtvi odnose sa pijeteteom i da se ne svrstavaju u plejadu onih koji na monstruozan način zloupotrebljavaju to ubistvo za podgrevanje etničkih tenzija", rekao je Đurić medijima u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić očekuje dodatno razjašnjenje izjave Aljbina Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje i verovatno budućeg kosovskog premijera i očekuje da ta Kurtijeva tvrdnja bude povučena, jer to je, kazao je, kleveta ne samo protiv Ivanovića koji ne može da se brani, već protiv svih onih koji su na častan i čestiti način čuvali i štitili interese svog naroda.

Đurić boravi u severnom delu Kosovske Mitrovice povodom gradske slave Svetog Dimitrija.

Prisustvovao je rezanju slavskog kolača i osvećenju crkvene trpezarije, u čiju je gradnju Kancelarija uložila 7,4 miliona dinara. Tokom popodneva obići će u Leposaviću renoviranu zgradu Doma zdravlja.

Kancelarija je za renoviranje izdvojila izdvojila 59 miliona dinara.

Đurić je u obraćanju medijima rekao da pojedini albanski političari ponavljaju grešku koju su neki srpski političari činili u prošlosti tražeći sebi lojalne predstavnike druge etničke zajednice.

Srpska lista neće dozvoliti da bude gažena

"Stvari jednostavno tako ne funkcionišu. Srbi su jasno rekli koga žele da ih predstavlja, jasno su se opredelili za svoje legitimne političke predstavnike, oni imaju puno demokratsko pravo da biraju ko će da ih predstavlja", naveo je Đurić.

Dodao je da je Srpska lista dobila poverenje zato što ima mandat da zastupa srpske državne nacionalne interese, a ne interese različitih državnih projekata, projekata drugih političkih krugova koji zastupaju interese drugih nacija.

"Srpska lista je pokazala da ima odgovoran odnos prema očuvanju mira i stabilnosti, tako će nastaviti da se ponaša i u budućnosti, ali svakako neće dozvooliti da bude gažena kao legitimni politički prredstavnik i u tome će imati podršku države Srbije", rekao je Đurić.

"Šta god da Srpska lista bude odlučila da radi u narednom periodu imaće podršku i razumevanje države Srbije, zbog toga što mi stojimo uz naš narod na KiM, uz njihove političke predstavnike i nemojte misliti da je lako predstavljati zajednicu koja je izložena sistematskih pritiscima duže od dve decenije i čija se većina još uvek nalazi u progonstvu", rekao je Đurić.

Podsetio je na činjenicu da se 247 hiljada ljudi nalazi u rasejanju na KiM još od 1999. godine.

Đurić je istakao da je nedopustivo da Marko Rošić, jedan od osumnjičenih u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića bude u pritvoru prištinskog tužilaštva skoro godinu dana bez optužnice.

"Još manje je dopustivo da bude izložen sistematskoj torturi sa ciljem da da iskaz koji bi optužio druge Srbe ili bilo koga za činjenje bilo kakvih zločina", rekao je Đurić.Ostale vesti

Novoimenovani direktor Kancelarije za pitanja zajednica pri kancelariji premijera Kosova Nenad Rašić izjavio je za Radio Kosovo 2 da je borba protiv koronavirusa trenutno glavni prioritet na Kosovu, izazov koji može i da ujedini Albance i Srbe u toj borbi.
  • 07.04.2020
Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020