Vesti
Politika

Đurić: Oliver Ivanović nije ratni zločinac, Kurti da povuče reč

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je cela Srbija zgrožena što pojedini političari u Prištini nazivaju Olivera Ivanovića ratnim zločincem.
Đurić: Oliver Ivanović nije ratni zločinac, Kurti da povuče reč
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Oliver Ivanović nije bio ratni zločinac, Oliver Ivanović bio je jedan od lidera srpskog naroda koji je predstavljao svoj narod u teškom vremenu, borio se za njegove interese i za to podneo najveću žrtvu koju jedan čovek može da podnese i pozivam ih da se prema njemu i prema njegovoj žrtvi odnose sa pijeteteom i da se ne svrstavaju u plejadu onih koji na monstruozan način zloupotrebljavaju to ubistvo za podgrevanje etničkih tenzija", rekao je Đurić medijima u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić očekuje dodatno razjašnjenje izjave Aljbina Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje i verovatno budućeg kosovskog premijera i očekuje da ta Kurtijeva tvrdnja bude povučena, jer to je, kazao je, kleveta ne samo protiv Ivanovića koji ne može da se brani, već protiv svih onih koji su na častan i čestiti način čuvali i štitili interese svog naroda.

Đurić boravi u severnom delu Kosovske Mitrovice povodom gradske slave Svetog Dimitrija.

Prisustvovao je rezanju slavskog kolača i osvećenju crkvene trpezarije, u čiju je gradnju Kancelarija uložila 7,4 miliona dinara. Tokom popodneva obići će u Leposaviću renoviranu zgradu Doma zdravlja.

Kancelarija je za renoviranje izdvojila izdvojila 59 miliona dinara.

Đurić je u obraćanju medijima rekao da pojedini albanski političari ponavljaju grešku koju su neki srpski političari činili u prošlosti tražeći sebi lojalne predstavnike druge etničke zajednice.

Srpska lista neće dozvoliti da bude gažena

"Stvari jednostavno tako ne funkcionišu. Srbi su jasno rekli koga žele da ih predstavlja, jasno su se opredelili za svoje legitimne političke predstavnike, oni imaju puno demokratsko pravo da biraju ko će da ih predstavlja", naveo je Đurić.

Dodao je da je Srpska lista dobila poverenje zato što ima mandat da zastupa srpske državne nacionalne interese, a ne interese različitih državnih projekata, projekata drugih političkih krugova koji zastupaju interese drugih nacija.

"Srpska lista je pokazala da ima odgovoran odnos prema očuvanju mira i stabilnosti, tako će nastaviti da se ponaša i u budućnosti, ali svakako neće dozvooliti da bude gažena kao legitimni politički prredstavnik i u tome će imati podršku države Srbije", rekao je Đurić.

"Šta god da Srpska lista bude odlučila da radi u narednom periodu imaće podršku i razumevanje države Srbije, zbog toga što mi stojimo uz naš narod na KiM, uz njihove političke predstavnike i nemojte misliti da je lako predstavljati zajednicu koja je izložena sistematskih pritiscima duže od dve decenije i čija se većina još uvek nalazi u progonstvu", rekao je Đurić.

Podsetio je na činjenicu da se 247 hiljada ljudi nalazi u rasejanju na KiM još od 1999. godine.

Đurić je istakao da je nedopustivo da Marko Rošić, jedan od osumnjičenih u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića bude u pritvoru prištinskog tužilaštva skoro godinu dana bez optužnice.

"Još manje je dopustivo da bude izložen sistematskoj torturi sa ciljem da da iskaz koji bi optužio druge Srbe ili bilo koga za činjenje bilo kakvih zločina", rekao je Đurić.Ostale vesti

Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
  • 14.07.2020
Završen drugi dan ispitivanja Tačija, nastavak u sredu
Posle šest sati okončan je drugi dan saslušavanja predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.
  • 14.07.2020
Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020