Vesti
Politika

Đurić: Odlaganje formiranja ZSO neprihvatljivo

“Proces odlaganja formiranja ZSO za Srbiju nije politički prihvatljiv i mi smo to jasno rekli i pred preko 190 članica Ujedinjenih nacija i pred stalnim i nestalnim članicama Saveta bezbednosti", izjavio je Marko Đurić.
Đurić: Odlaganje formiranja ZSO neprihvatljivo
Marko Đurić (Foto srbijadanas.com)

“Nema ni izgovora ni opravdanja za dalje odugovlačenje i Srbija će istrajati u nastojanju da se sporazumi sprovedu i da se našem narodu omogući normalan život”, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić za televiziju Most , dodajući da Srbija svoje obaveze iz sporazuma poštuje.

Đurić smatra da “samo poštovanje date reči, poštovanje onoga što dve strane dogovore, može da vodi u jedan politički odnos koji može da znači izvesniju budućnost svima".

“Sve drugo jeste sfera političkih špekulacija i manipulacija i mi ne želimo da na taj način da gledamo i da gradimo budućnost”, naglasio je Đurić.

Đurić je rekao i da su Ujedinjene nacije za Srbiju glavna adresa kada je reč o mnogim važnim političkim pitanjima koja se odnose na status južne srpske Pokrajine.

„Savet bezbednosti UN je forum pred kojim Srbija iznosi činjenice o dešavanjima na Kosovu i Metohiji i o položaju našeg naroda na KiM, o nepoštovanju sporazuma i kršenju prava naših ljudi. Svaki incident i svaki događaj biva uredno evidentiran i zabeležen i iznesen pred preko 190 članica Ujedinjenih nacija“, rekao je Đurić i dodao da je to „za nas ključna politička pozornica na kojoj pridobijamo podršku međunarodne političke javnosti i iznosimo naše argumente.

Đurić smatra da je ovaj nastup Srbije pred Savetom bezbednosti važan kao i svi ostali i da je važna istrajnost Vlade Srbije u insistiranju da se Savet bezbednosti jednom u tri meseca sastaje i razgovara o pitanju našeg položaja na Kosovu i Metohiji.

„Mi drugu i važniju adresu u međunarodnim organizacijama i međunarodnoj zajednici nemamo“, rekao je Đurić i dodao da je „neko pre nekoliko godina odlučio da dijalog prenese iz Ujedinjenih nacija u neka druga tela što je bilo znatno pre nego što je vlada premijera (Aleksandra)Vučića preuzela odgovornost“.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020