Vesti
Politika

Đurić: Novi dokumenti EU i SAD novi izvor pravne sigurnosti na severu Kosova

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je da novi dokumenti EU, SAD u KFOR predstavljaju novi izvor političke i pravne sigurnosti na severu Kosova i Metohije, kojima je pravna i politička pozicija srpske strane poboljšana u odnosu na period pre barikada.

Đurić: Novi dokumenti EU i SAD novi izvor pravne sigurnosti na severu Kosova
Marko Đurić (Foto Tviter)

„Verujem da ćemo u narednom periodu snažnim jedinstvom sa našim narodom na KiM, uz hladne glave, taktičnošću i mudrošću nastaviti da u veoma složenim medjunarodnim okolnostima pomeramo stvari u korist prava srpskog naroda i mira za sve“, napisao je Đurić na Tviteru.

Kazao je da mu zajedničko saopštenje SAD i EU, saopštenje KFOR, i puštanje bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića u kućni pritvor, daju utisak „da smo nešto bliži očuvanju mira“, uz nešto veći stepen zaštite srpskih nacionalnih i državnih interesa nego pre krize „izazvane delovanjem Kurtija“.

Bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić, pušten je u kućni pritvor, SAD i EU su dale garancije da spiskovi za hapšenje Srba sa Kosova i Metohije ne postoje, odnosno da neće biti procesuirani oni koji su bili na barikadama, a KFOR da kosovske bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever Kosova bez njihove i dozvole četiri gradonačelnika većinski srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Srbe sa severa Kosova i Metohije da uklone barikade jer su njihovi zahtevi ispunjeni, a oni su najavili da će mu na večerašnjem sastanku u Raški saopštiti konačnu odluku.Ostale vesti

EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023