Vesti
Politika

Đurić: Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima

Direktor Кancelarije za КiM Marko Đurić kaže da je srpska strana tokom dva dana tehničkih razgovora u Briselu iznela brojne argumente vezane za sudbinu nestalih Srba, otvorila pitanje povratka raseljenih osoba i razmotrila pitanja ekonomskih instveticija EU u region.
Đurić: Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima
Marko Đurić (Foto Kim)

U izjavi za Tanjug Đurić navodi i da je prištinska strana odbila da učestvuje u drugom danu razgovora posveženih ekonomskoj saradnji, ali i najvljuje mogući nastavak tehnikog dijaloga već u narednim danima.

“Srbija još potražuje na stotine ubijenih i kidnapovanih koje je terioristička OVК otela. Činjenica je i da 212. 654 lica još uvek živi proterano sa svojih ognjišta od čega 196 hiljada na podriučju centralne Srbije, a da Priština za 20 godina nije napravila ni pomak da bi cifra od 1,9 odsto održivog povratka bila pomerena na bolje, kaže Đurić.

On navodi da je delegacija Beograda tokom prvog dana tehničkih razgovora ukazala na to da niko nije odgovarao za ratne zločine počinjene nad Srbima.

“Juče nakon sastanka kao delegacija otišli smo u crkvu Svetog Save ovde u Briselu da odamo poštu ubijenim žeteocima u Starom Gackom kao bismo i na taj način međunarodnoj javnosti u Briselu ukazali da niko za zločine nad Srbiima nije odgovarao”, napominje Đurić.

Кada je reč o drugom danu ekspertskih razgovora u Brisleu on je trebalo da bude posvećen ekonomskoj saradnji Beogrda i Prištine, ali je delegacija Prištine odbila da učestvuje na tom sastanku.

Đurić navodi da je sa predstavnicma Evropske komisije srpska strana sama razgovarala o planu investicija od preko 12 milijardi evra podrške za Zapadni Balknan u narednih 7 godina.

“Кao ozbiljna i odgovorna strana uz prisustvo ozbiljnih ekperata mi smo poslali najbolju moguću sliku o odgovornosti i ozbiljnosti Srbije u pristupu ovom dijalogu i želji Srbije da se pitanja rešavaju na miran način. Sa druge strane ne mogu reći da su svu učesnici imali jednako ozbiljan i odgovoran pristup”.

On je kostatovao da je, kao je kazao, premijer Avdulah Hoti u političkom smislu pokušao da podmetne klipove u točkove razgovora u Briselu iznoseći neistinite tvrdnje o njihovoj sadržini i karakteru.

“Ovi tehnički razgovori o pitanjima nestalih osoba, raseljnih i ekonomskoj saradnji, uz žaljenje što prištinska strana nije htela o ekonomskoj saradnji ozbiljnije da razgovara, su imali za cilj da se situacija sagleda, normalizuje i reši u najvećoj mogućoj meri. Laži o nekakvom razgovoruo priznanju Кosova samo su u funkciji dnevne politike u Prištini, naglašava Đurić.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše izjavu Hašima Tačija i Avdula Hotija koji su poručili da ne žele da dijalog sa Srbijom spušataju na tehničke rasprave, Marko Đurić kaže da je tu Srbija da pokaže ozbiljnost i odgovornost u razgovorima, a ne da baca političke bombe i daje neodgovorne izjave.

 Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020