Vesti
Politika

Đurić: Nema štoperice, osim za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Priština 1.674 dana "duguje" formiranje Zajednice srpskih opština i da je to "jedina štoperica koja je uključena".
Đurić: Nema štoperice, osim za formiranje ZSO
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Đurić je reagovao na informaciju pojedinih medija da su prištinski političari zatražili da se dijalog Beograda i Prištine završi za 18 meseci.

"Očekujem da Priština što pre ispuni svoije obaveze i da njihovi zvaničnici razmišljaju o tome kako će da zasuku rukave i da sednu da rade sa Srbima na KiM, kako bi se ti odnosi unapredili i sprovele njihove obaveze prema Srbima ", rekao je Đurić.

Naglasio je da je važno da Beograd nastavi razgovore sa Prištinom, jer su oni garant stabilnosti, mira, bezbednosti i dobre budućnosti za Srbe i za Albance.

Direktor kancelarije za KiM se osvrnuo i na izjavu bivšeg jugoslovenskog političara Azema Vlasija, da je nezavisnost Kosova nepovratna i neopoziva, istakavši da ima potpuno različite stavove od Vlasija.

"Verovatno bi Vlasiju kao nekadašnjem članu Centralnog komiteta današnja situacija izgledala kao naučna fantastika, a siguran sam da će okolnosti za 25 godina biti bitno drugačije. Radićemo vredno na tome da za Srbiju situacija bude neuporedivo bolja nego što je danas", rekao je Đurić.

On je dodao da je potrebno da verujemo u našu poziciju koja je, kako kaže, utemeljena na pravu i na pravdi kao i na uverenju najvećeg dela našeg naroda.

Đurić je danas prisustvovao panel diskusiji posvećenoj stogodišnjici potpisivanja Krfske deklaracije i nastanku Jugoslavije u okviru konferencije Beogradski strateški dijalog.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021