Vesti
Politika

Đurić: Nema štoperice, osim za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Priština 1.674 dana "duguje" formiranje Zajednice srpskih opština i da je to "jedina štoperica koja je uključena".
Đurić: Nema štoperice, osim za formiranje ZSO
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Đurić je reagovao na informaciju pojedinih medija da su prištinski političari zatražili da se dijalog Beograda i Prištine završi za 18 meseci.

"Očekujem da Priština što pre ispuni svoije obaveze i da njihovi zvaničnici razmišljaju o tome kako će da zasuku rukave i da sednu da rade sa Srbima na KiM, kako bi se ti odnosi unapredili i sprovele njihove obaveze prema Srbima ", rekao je Đurić.

Naglasio je da je važno da Beograd nastavi razgovore sa Prištinom, jer su oni garant stabilnosti, mira, bezbednosti i dobre budućnosti za Srbe i za Albance.

Direktor kancelarije za KiM se osvrnuo i na izjavu bivšeg jugoslovenskog političara Azema Vlasija, da je nezavisnost Kosova nepovratna i neopoziva, istakavši da ima potpuno različite stavove od Vlasija.

"Verovatno bi Vlasiju kao nekadašnjem članu Centralnog komiteta današnja situacija izgledala kao naučna fantastika, a siguran sam da će okolnosti za 25 godina biti bitno drugačije. Radićemo vredno na tome da za Srbiju situacija bude neuporedivo bolja nego što je danas", rekao je Đurić.

On je dodao da je potrebno da verujemo u našu poziciju koja je, kako kaže, utemeljena na pravu i na pravdi kao i na uverenju najvećeg dela našeg naroda.

Đurić je danas prisustvovao panel diskusiji posvećenoj stogodišnjici potpisivanja Krfske deklaracije i nastanku Jugoslavije u okviru konferencije Beogradski strateški dijalog.Ostale vesti

Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021
Rakić ponovo izabran za predsednika Srpske liste
Na izbornoj skupštini Srpske liste, koja je danas održana u Kosovskoj Mitrovici, za predsednika stranke ponovo je izabran Goran Rakić.
  • 20.07.2021