Vesti
Politika

Đurić: Neko se plaši Specijalnog suda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da se neko od donosioca odluka u Prištini, “u političkom, a možda i u ličnom smislu”, plaši osnivanja Specijalnog suda.
Đurić: Neko se plaši Specijalnog suda
Marko Đurić (Foto Kim)

Đurić je za TV B92 rekao da je to glavni razlog što u kosovskoj skupštini nema većine za njegovo osnivanje.

“Sa druge strane, Srbija čvrsto stoji iza osnivanja tog suda, jer verujemo da on može da doprinese ozdravljenju društva na KiM. Takav sud može da donese više pravde za one koji na obe strane već 15 godina čekaju na neku istinu i da, ako ništa drugo, oni koji su neposredno odgovorni za zločine, budu sklonjeni sa ulica”, rekao je Đurić.

Na konstataciju da analitička struja u Prištini kaže da se Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriu Veseljiju, žuri da se takav Specijalni osnuje, jer imaju potvrdu da oni neće biti izvedeni pred taj sud, Đurić kaže da svaki zločin ima svoje ime i prezime i počinilac jeste ili mora da bude poznat.

Nažalost, naveo je, još ima hiljade nestalih ljudi o kojima se ništa ne zna, i njihove porodice znaju u kojim područjima su nestajali.

“Zna se i ko je komandovao različitim paravojnim grupama OVK u tim zonama. Postoje različiti nivoi odgovornosti i siguran sam da ozbiljno organizovan, dobro finansiran i pravilno ustrojen sud može da pronađe krivce i to čak i u uslovima na KiM gde duže od decenije traje proganjanje, zastrašivanje, pa i masovno ubijanje svedoka tih zločina”, rekao je Đurić.

Đurić je rekao da očekuje da će 23. juna biti održana runda dijaloga u okviru Broselskog sporazuma i da će se tada ozbiljno razgovarati i o Zajednici srpskih opština.

On je rekao da je razgovor o tome vođen i nedavno u Briselu, uprkos tome što je vlada Kosova tvrdila da neće biti tih razgovora i poručio da je to signal i Prištini da je došlo vreme da se obaveze iz sporazuma poštuju.

“Sa naše strane, smatramo da nam je obaveza i odgovornost da razvijamo poštovanje Srba i Albanaca, bez obzira na neslaganja iz prošlosti i probleme u ovom trenutku. Spremni smo da radimo na tome, bez obzira što bi bilo popularnije da pozivamo na svađe i koristimo šovinističku retoriku”, rekao je Đurić.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022