Vesti
Politika

Đurić: Neko se plaši Specijalnog suda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da se neko od donosioca odluka u Prištini, “u političkom, a možda i u ličnom smislu”, plaši osnivanja Specijalnog suda.
Đurić: Neko se plaši Specijalnog suda
Marko Đurić (Foto Kim)

Đurić je za TV B92 rekao da je to glavni razlog što u kosovskoj skupštini nema većine za njegovo osnivanje.

“Sa druge strane, Srbija čvrsto stoji iza osnivanja tog suda, jer verujemo da on može da doprinese ozdravljenju društva na KiM. Takav sud može da donese više pravde za one koji na obe strane već 15 godina čekaju na neku istinu i da, ako ništa drugo, oni koji su neposredno odgovorni za zločine, budu sklonjeni sa ulica”, rekao je Đurić.

Na konstataciju da analitička struja u Prištini kaže da se Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriu Veseljiju, žuri da se takav Specijalni osnuje, jer imaju potvrdu da oni neće biti izvedeni pred taj sud, Đurić kaže da svaki zločin ima svoje ime i prezime i počinilac jeste ili mora da bude poznat.

Nažalost, naveo je, još ima hiljade nestalih ljudi o kojima se ništa ne zna, i njihove porodice znaju u kojim područjima su nestajali.

“Zna se i ko je komandovao različitim paravojnim grupama OVK u tim zonama. Postoje različiti nivoi odgovornosti i siguran sam da ozbiljno organizovan, dobro finansiran i pravilno ustrojen sud može da pronađe krivce i to čak i u uslovima na KiM gde duže od decenije traje proganjanje, zastrašivanje, pa i masovno ubijanje svedoka tih zločina”, rekao je Đurić.

Đurić je rekao da očekuje da će 23. juna biti održana runda dijaloga u okviru Broselskog sporazuma i da će se tada ozbiljno razgovarati i o Zajednici srpskih opština.

On je rekao da je razgovor o tome vođen i nedavno u Briselu, uprkos tome što je vlada Kosova tvrdila da neće biti tih razgovora i poručio da je to signal i Prištini da je došlo vreme da se obaveze iz sporazuma poštuju.

“Sa naše strane, smatramo da nam je obaveza i odgovornost da razvijamo poštovanje Srba i Albanaca, bez obzira na neslaganja iz prošlosti i probleme u ovom trenutku. Spremni smo da radimo na tome, bez obzira što bi bilo popularnije da pozivamo na svađe i koristimo šovinističku retoriku”, rekao je Đurić.Ostale vesti

Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023