Vesti
Politika

Đurić: Nećemo menjati preambulu iz Ustava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija neće iz Ustava menjati ono što je uverenje 90% građana, a da bi Kosovo trebalo da u svoj ustav unese institucionalnu vezu sa Srbijom.
Đurić: Nećemo menjati preambulu iz Ustava
Marko Đurić (Foto B92)

Gostujući u emisiji “Kažiprst” na B92, on je rekao da se zbog ulaska u EU iz srpskog Ustava neće brisati preambula, "zasnovana na istorijskim, političkim i moralnim argumentima".

Đurić kaže da je za Beograd u pregovorima sa Prištinom i dalje prvo pitanje Zajednica srpskih opština i tvrdi da Edita Tahiri stalno "iznosi iskrivljeno viđenje stvarnosti".

"Imali smo dosad najduže razgovore u Briselu, ozbiljno mučne. Gospođa Tahiri svoje viđenje sveta prikazuje javnosti kao realnost, iako je to neko iskrivljeno ogledalo stvarnosti", rekao je Đurić.

Šef kancelarije za KiM navodi da Edita Tahiri relativizuje ceo pregovarački proces i "stavlja se u ulogu EU" kada govori o tome kada će biti otvoren most na Ibru.

"Dok cela Ulica kralja Petra ne postane pešačka zona, otvaranja mosta ne može biti. Za nas je važna bezbednost u Mitrovici, mora se obezbediti to da ne mogu konvoji da uleću iz južnog u severni deo Mitrovice. Nama je važno da punkt Kfora bude u blizini", naveo je Đurić.

Na pitanje zašto se to o čemu se razgovara u Briselu "ne stavi na papir", već svaka strana svom delu javnosti iznosi svoje viđenje stvari, Đurić je rekao da Edita Tahiri time oštećuje svoj kredibilitet.

"Mi smo u četiri ujtru sedeli sa najbližim saradnicima Federike Mogerini i ona (Tahiri) je tim ljudima dala reč da neće iznositi svoje interpretacije, pa je opet to uradila", kazao je Đurić.

Kako kaže, ona je tako "ponovo pokušala da profitira na nekoliko sati u svojoj javnosti".

Prema njegovim rečima, zasad nema uslova i potrebe da srpski i kosovski premijer sednu za sto.

"Predsednik Vlade je pokazao da kada treba da se založi za srpske interese, kada treba da se uradi nešto hrabro u procesu normalizacije, on je tu, isto kao i kada treba da se kaže ne. Ali zasad na najvišem nivou nema razgovora, mi smo na to spremni, kada se stvore uslovi", istakao je Đurić.

Takođe, Đurić je naveo da za Srbiju ništa ne znače razgovori kosovskih vlasti sa Crnom Gorom oko demarkacije granice, jer ne može "lažna država" menjati granice Srbije.Ostale vesti

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020