Vesti
Politika

Đurić: Nećemo menjati preambulu iz Ustava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija neće iz Ustava menjati ono što je uverenje 90% građana, a da bi Kosovo trebalo da u svoj ustav unese institucionalnu vezu sa Srbijom.
Đurić: Nećemo menjati preambulu iz Ustava
Marko Đurić (Foto B92)

Gostujući u emisiji “Kažiprst” na B92, on je rekao da se zbog ulaska u EU iz srpskog Ustava neće brisati preambula, "zasnovana na istorijskim, političkim i moralnim argumentima".

Đurić kaže da je za Beograd u pregovorima sa Prištinom i dalje prvo pitanje Zajednica srpskih opština i tvrdi da Edita Tahiri stalno "iznosi iskrivljeno viđenje stvarnosti".

"Imali smo dosad najduže razgovore u Briselu, ozbiljno mučne. Gospođa Tahiri svoje viđenje sveta prikazuje javnosti kao realnost, iako je to neko iskrivljeno ogledalo stvarnosti", rekao je Đurić.

Šef kancelarije za KiM navodi da Edita Tahiri relativizuje ceo pregovarački proces i "stavlja se u ulogu EU" kada govori o tome kada će biti otvoren most na Ibru.

"Dok cela Ulica kralja Petra ne postane pešačka zona, otvaranja mosta ne može biti. Za nas je važna bezbednost u Mitrovici, mora se obezbediti to da ne mogu konvoji da uleću iz južnog u severni deo Mitrovice. Nama je važno da punkt Kfora bude u blizini", naveo je Đurić.

Na pitanje zašto se to o čemu se razgovara u Briselu "ne stavi na papir", već svaka strana svom delu javnosti iznosi svoje viđenje stvari, Đurić je rekao da Edita Tahiri time oštećuje svoj kredibilitet.

"Mi smo u četiri ujtru sedeli sa najbližim saradnicima Federike Mogerini i ona (Tahiri) je tim ljudima dala reč da neće iznositi svoje interpretacije, pa je opet to uradila", kazao je Đurić.

Kako kaže, ona je tako "ponovo pokušala da profitira na nekoliko sati u svojoj javnosti".

Prema njegovim rečima, zasad nema uslova i potrebe da srpski i kosovski premijer sednu za sto.

"Predsednik Vlade je pokazao da kada treba da se založi za srpske interese, kada treba da se uradi nešto hrabro u procesu normalizacije, on je tu, isto kao i kada treba da se kaže ne. Ali zasad na najvišem nivou nema razgovora, mi smo na to spremni, kada se stvore uslovi", istakao je Đurić.

Takođe, Đurić je naveo da za Srbiju ništa ne znače razgovori kosovskih vlasti sa Crnom Gorom oko demarkacije granice, jer ne može "lažna država" menjati granice Srbije.Ostale vesti

Rašić: Nadam se da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru
Predsednik PDS-a Nenad Rašić, čiji je sin jedan od povređenih u tuči u Lapljem Selu, rekao je u intervjuu za RTV Kim da se nada da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru sedmorici mladića i da će oni biti oslobođeni.
  • 25.02.2021
“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim
Za Pokret Samoopredeljenje, koji je još uvek nezvanični, ali ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nisu glasali samo članovi te stranke, nego i mnogi drugi građani koji su bili nezadovoljni radom prethodnih vlasti. U znak revolta dali su svoj glas Aljbinu Kurtiju, izjavio je u emisiji "Sporazum" novinar Idro Seferi i dodao da nema reči o nekakvom izbornom iznenađenju.
  • 25.02.2021
CIK: Ponovno brojanje glasova na još 58 biračkih mesta
Centralna izborna komisija donela je preporuku o ponovnom prebrojavanju glasova na još 58 biračkih mesta, prenosi Koha.
  • 25.02.2021
Odbornici traže veće angažovanje u sprečavanju sukoba između učenika

Tuča učenika i studenata u Lapljem Selu i njihovo pritvaranje bile su teme i današnje sednice Skupštine Opštine Gračanica. Jedan od odbornika zatražio je veće prisustvo policije na mestima gde đaci čekaju autobus nakon zavšene nastave.

  • 25.02.2021
Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021