Vesti
Politika

Đurić: Ne pristajemo na igru Prištine

Beograd ne pristaje na igru Prištine, jer kosovski Ustavni sud nema šta da se pita o dogovoru o Zajednici srpskih opština koji su najviši politički predstavnici usaglasili uz posredovanje EU u Briselu, već Priština taj sporazum treba da sprovede, izjavio je Marko Đurić.
Đurić: Ne pristajemo na igru Prištine
Marko Đurić (Foto Kim)

"Nećemo da, kako oni očekuju, sedimo besposleni i nervozno iščekujemo šta će da kaže njihov ustavni sud. Nas to uopšte ne zanima. Imamo usaglašen i potpisan sporazum, imamo rokove, dakle gospodo izvolite sprovedite ono što je dogovoreno", rekao je direktor Kancelarije za KiM Tanjugu povodom izjave ministarke u kosovskoj vladi zadužena za dijalog sa Beogradom Edite Tahiri da ukoliko Ustavni sud Kosova oceni da je Sporazum o ZSO u suprotnosti sa ustavom, onda će taj sporazum ponovo biti predmet dijaloga.

Povodom opstruiranja sporazuma o ZSO, Đurić je naveo da je ustavni sud u Prištini suspendovao primenu briselskog dogovora o ZSO do 12. januara sledeće godine, do kada bi, kaže, navodno trebalo da da ocenu ustavnosti tog dokumenta.

"Uz ovakvu kampanju u prištinskim medijima i politickoj javnosti nije teško zamisliti kakva će ta ocena da bude", rekao je Đurić i naveo da je jasno da Priština nema nameru da stvori pretpostavke za formiranje ZSO u roku koji je nedvosmisleno preciziran u Briselu.

Đurić kaže da je opšte poznata stvar da je ZSO nama glavni motiv za učešće u briselskom dijalogu, a Srbima na Kosovu i Metohiji glavni motiv za učešće u političkom životu i da zato Beograd ne pristaje na igru Prištine.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021