Vesti
Politika

Đurić: Ne prihvatamo formiranje lažne vojske Kosova

Kancelarija za KiM odbacuje tvrdnje kosovskih zvaničnika da su Beogradu i Prištini predstavljena četiri stuba za istorijski sporazum. Đurić reaguje na Haradinajevu izjavu, da će 2018. biti godina liberalizacije viza i formiranja kosovske vojske.
Đurić: Ne prihvatamo formiranje lažne vojske Kosova
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Haradinaj i Hodžaj pokazuju svoju nervozu – nervozu čiji je uzrok upravo u činjenici da se ni jedan od tih njihovih nauma i ciljeva ne ostvaruje niti može da se ostvari. Ako bilo ko od njih misli da obmanjivanjem i lažima domaće i međunarodne javnosti može da ostvari svoje ciljeve, duboko će se razočarati", navodi Đurić.

Dodaje da ne postoji nikakav papir niti način kojim bi se Srbija naterala da prihvati nešto što nije komprimis.

"Nikakav papir, nikakav način da se Srbija natera da prihvati nešto što ne bi bio kompromis, ili da se Srbija natera da uradi nešto jednostrano, ne postoji i ne može postojati. Onaj ko misli da se do rešenja može doći na bilo koji drugi način osim putem kompromisa je na ozbiljnoj strnaputici i ne radi u interesu svog naroda", navodi Đurić.

Ističe da Srbija čuva interes svog naroda.

"Mi interese našeg naroda čuvamo. Ne pada nam na pamet da prihvatimo ni formiranje ’lažne vojske Kosova’, niti bilo kakve ultimatume ni u ovom slučaju nepostojeće Hodžajeve papire", zaključio je direktor Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020