Vesti
Politika

Đurić: "Ne krivite Srpsku listu za neuspeh"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da albanske vlasti ne mogu okriviti odsustvo poslanika Srpske liste za današnje povlačenje predloga kosovske Vlade o ratifikaciji Sporazuma demarkacije sa Crnom Gorom.
Đurić:
Marko Đurić (Foto Kim)

Đurić je istakao da je odsustvo srpskih poslanika na današnjoj sednici nastalo kao reakcija zbog odsutstva dijaloga sa srpskim predstavnicima i ne poštvanja primene koalicionog sporazuma.

"Sedite razgovarajte sa tim ljudima, ispunite im ono što im niste ispunili a obavezali ste se, pa će možda i njihov stav biti drugačiji. Ne terajte ih da rade ono što će biti u suprotnosti sa opštim stavom srpskog naroda na KiM po pitanju statusa i tome slično", poručio je Đurić iz Gračanice.

Na pitanje da prokomentariše izjave albanskih političara koji prebacuju odgovornost za ishod današnje sednice Parlamenta na poslanike Srpske liste, Đurić je kazao da je to kukavički način da se politička grupa koja čini ubedljivu većinu u vladi i ubedljivu većinu u parlamentu, sakriva iza male grupe poslanika srpske zajednice.

"Ono što bih mogao da posavetujem političke predstavnike kosovskih albanaca u Prištini, to je da bi trebalo da sednu da razgovaraju sa predstavnicima kosovskih Srba o tome na koji način će da ispune odredbe koalicionih sporazuma koje su sami potpisivali sa njima, na koji način će da izađu u susret brojnim potrebama i zahtevima", rekao je Đurić novinarima.

Đurić je ovom prilikom ocenio da je poslednji incident u Mušutištu skandalozan kao i da nije bilo dovoljne reakcije i koordinacije lokalnih vlasti koje su , prema njegovim rečima, dužne da obezbede nesmetano kretanje građana.

"Svakoga dana vidimo to licemerje na rečima zalaganje za slobodu kretanja građana srpske nacionalnosti, a na delu borba samo za sopstvenu slobodu kretanja. Kao što ste videli Srbima je napravljen najteži mogući incident. Specijalne snage su morale intervenisati kako bi sprečile linč",kazao je Đurić.

Dodao je da su Srbi na severu Kosova reagovali mirno i staloženo, ocenjujući poslednje posete Edite Tahiri severnom delu Kosovske Mitrovice i posetu predsednika Kosova Hašima Tačija prelazu Jarinje kao provokacije.

"Reagovali su onako kako i treba da se reaguje hladno, mirno i staloženo, čekajući pravu priliku da dobiju pravog sagovornika u Prištini", rekao je Đurić.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020