Vesti
Politika

Đurić: Ne izmišljati nove uslove za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas kosovskog premijera Isu Mustafu da ne izmišlja nove uslove za formiranje Zajednice srpskih opština i naglasio da od EU očekuje da izvrši pritisak na Prištinu da primeni potpisane sporazume.

Đurić: Ne izmišljati nove uslove za formiranje ZSO
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Đurić je Tanjugu u Briselu, gde predvodi delegaciju Beograda u okviru nastavka dijaloga sa Prištinom na ekspertskom nivou, rekao da danas i sutra od posrednika očekuje da izvrši finalni pritisak na Prištinu da primeni sporazume koji su potpisani 25. avgusta prošle godine, između ostalih i sporazum o formiranju ZSO.

On je, reagujući na Mustafinu izjavu da formiranje ZSO mora biti povezano sa ukidanjem paralelnih struktura na KiM, pozvao kosovskog premijera da još jednom pročita tekst sporazuma koji je potpisao i prestane da osporava ono što je sam dogovorio u vezi sa uspostavljanjem ZSO.

Đurić poziva kosovskog premijera "da ne izmišlja nove uslove kojih se, kaže, nije setio dok je dogovarao stvaranje novih institucija za jačanje prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini".

"Odavno smo se u ovom dijalogu uverili da je čuvena ’besa’ izgubila svaki smisao među albanskim političarima, a vidimo da ni potpis njihovih najviših predstavnika na sporazum pod pokroviteljstvom EU nije dovoljan garant njegove primene", naveo je Đurić.

Kosovski premijer Isa Mustafa ranije danas je rekao da formiranje Zajednice srpskih opština mora biti povezano sa ukidanjem paralelnih struktura na Kosovu i Metohiji.

"Dijalog u Briselu će se nastaviti. Asocijaciju opština sa srpskom većinom moramo da povežemo sa ukidanjem "paralelenih strukutura" koje su još funkcionalne. Prema tome ja mislim da je to proces koji će se nastaviti", rekao je Mustafa, a prenosi KTV.Ostale vesti

Gogić: Glasovi za “UZAH” i Romsku inicijativu su najverovantije glasovi za Srpsku
Analitičari Fadilj Ljepaja i  Ognjen Gogić, različito ocenjuju to što je Građanska inicijativa “Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić”, osvojila nekoliko hiljada glasova u većinski srpskim opštinama. U specijalnoj emisiji posvećenoj rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora Gogić je kazao da to može biti štetno po srpsku zajednicu, dok Ljepaja smatra da je glasanje za pripadnike različitih zajednica potpuno legalno i legitimno.
  • 01.03.2021
Lajčak: U Beograd ne dolazim sa ultimatumom
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, poručuje da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Beogradu ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.
  • 01.03.2021
CIK: Prebrojavanje uslovnih glasova, vodi Samoopredeljenje
Centar za brojanje i rezultate prebrojao je do sada oko 5.000 uslovnih glasova, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su na Kosovu održani 14. febraura.
  • 01.03.2021
U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021