Vesti
Politika

Đurić: Ne izmišljati nove uslove za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas kosovskog premijera Isu Mustafu da ne izmišlja nove uslove za formiranje Zajednice srpskih opština i naglasio da od EU očekuje da izvrši pritisak na Prištinu da primeni potpisane sporazume.

Đurić: Ne izmišljati nove uslove za formiranje ZSO
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Đurić je Tanjugu u Briselu, gde predvodi delegaciju Beograda u okviru nastavka dijaloga sa Prištinom na ekspertskom nivou, rekao da danas i sutra od posrednika očekuje da izvrši finalni pritisak na Prištinu da primeni sporazume koji su potpisani 25. avgusta prošle godine, između ostalih i sporazum o formiranju ZSO.

On je, reagujući na Mustafinu izjavu da formiranje ZSO mora biti povezano sa ukidanjem paralelnih struktura na KiM, pozvao kosovskog premijera da još jednom pročita tekst sporazuma koji je potpisao i prestane da osporava ono što je sam dogovorio u vezi sa uspostavljanjem ZSO.

Đurić poziva kosovskog premijera "da ne izmišlja nove uslove kojih se, kaže, nije setio dok je dogovarao stvaranje novih institucija za jačanje prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini".

"Odavno smo se u ovom dijalogu uverili da je čuvena ’besa’ izgubila svaki smisao među albanskim političarima, a vidimo da ni potpis njihovih najviših predstavnika na sporazum pod pokroviteljstvom EU nije dovoljan garant njegove primene", naveo je Đurić.

Kosovski premijer Isa Mustafa ranije danas je rekao da formiranje Zajednice srpskih opština mora biti povezano sa ukidanjem paralelnih struktura na Kosovu i Metohiji.

"Dijalog u Briselu će se nastaviti. Asocijaciju opština sa srpskom većinom moramo da povežemo sa ukidanjem "paralelenih strukutura" koje su još funkcionalne. Prema tome ja mislim da je to proces koji će se nastaviti", rekao je Mustafa, a prenosi KTV.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020