Vesti
Politika

Đurić: Najvažnija statusna neutralnost Euleksa

Statusna neutralnost Euleksa je imperativ za Vladu Srbije. Euleks će uvek imati podršku za takvo delovanje i za uspostavljanje i jačanje vladavine prava na KiM, kaže Marko Đurić.
Đurić: Najvažnija statusna neutralnost Euleksa
Marko Đurić (Foto B92)

Posle sastanka sa šefom Misije Euleksa na Kosovu Gabrielom Meučijem Đurić je rekao da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i da je prisustvo međunarodnih misija na Kosovu neophodno da bi se jačala vladavina prava, a ne za rešavanje statusnih pitanja.

"Zbog toga je statusna neutralnost Misije Euleksa za nas imperativ", rekao je Đurić, istakavši da srpski narod na Kosovu ne prihvata administrativnu liniju kao državnu granicu.

On je naveo da je Meučiju poželeo uspeh u radu i da je sa njim razgovarao o velikom broju problema sa kojiima se suočava srpska zajednica u pokrajini, na brojne incidente, etinički motivisane napade, ubistva i previše kriminalaca na slobodi.

"Problema u vezi sa kredibilitetom Misije Euleksa ima mnogo, i ja Meučiju od srca želim da te probleme uspe da reši, a neće mu biti lako s obzirom na nasleđe koje je zatekao", rekao je Đurić, ističući da je Srbima u pokrajini potrebna stabilnost i vladavina prava.

On je naglasio da je jako važno da se poštuje deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na uspostavljanje sudova u srpskim opštinama u kojima će raditi srpske sudije i tužioci.

"Onog momenta kad naši ljudi više ne budu videli da su u zatvorima politički lideri, dok se vođe kriminala nalaze u obližnjim kafićima, mislim da ćemo moći da kažemo da smo bliže ostavarivanju mandata i ciljeva, ne samo međunarodne zajednice nego i svih koji teže normalnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, a Srbija tome svakako teži. Dok se to ne desi, ne možemo očekivati da će se odnos srpske zajednice prema toj misiji promeniti", rekao je Đurić.

On je naveo da je sa Meučijem razgovarao i o slučaju Olivera Ivanovića, Stevana Vulovića, Slaviše Ristića i da je ukazao na opravdane brige u vezi sa tim, navodeći da "nije normalno da neko bude iza rešetaka toliko dugo na taj način".

"Sve instrumente, političke i diplomatske, koje imamo u rukama kao država da bismo pomogli tim ljudima, nastavićemo da koristimo, uključujući i politički pritisak i domaće i međunarodne pravne garancije. Nećemo štedeti energiju", rekao je Đurić.

On je rekao da je sa Meučijem razgovarao i o osnivanju suda za ratne zločine koji bi pred lice pravde izveo one koji su odgovorni za zločine na Kosovu i Metohiji koje je počinila OVK.

"Želimo uspeh Misiji Euleksa i Meučiju i spremni smo da im pomognemo da tu tešku situaciju koju su zatekli i nasledili iz prethodnog perioda promene", poručio je Đurić, ističući da Misija Euleksa treba da deluje na celoj teritoriji Kosova i da svoja ovlašćenja koristi kako bi stala na kraj organizovanom kriminalu.

Upitan da li je sa Meučijem razgovarao o problemu ilegalnih migranta, Đurić je rekao da će to svakako biti tema razgovorima sa ministrom unutrašnjih poslova, ali i poručio da je važno sagledati korene problema koji je zajednički za celu Evropu.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022