Vesti
Politika

Đurić: Najteže Srbima u Metohiji

Marko Đurić izjavio da očekuje od predstavnika političkih partija kosovskih Albanaca da pruže podršku i zaštitu Srbima u Metohiji.
Đurić: Najteže Srbima u Metohiji
Marko Đurić (Foto arhiv Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić u poseti je danas Metohiji i mestima Vidanje, Osojane, Goraždevac, kao i manastiru Visoki Dečani.

Đurić je, tokom posete povratničkom selu Vidanje u opštini Klina, istakao da je za Srbe u pokrajini situacija u Metohiji najteža i da očekuje od predstavnika političkih partija kosovskih Albanaca da pruže podršku i zaštitu ovdašnjim Srbima.

“Ukoliko želite da sa Srbima učestvujete u vladi, ako želite da imate podršku Srpske liste za učešće u vladi morate pružiti podršku Srbima u Metohiji, pokazati da ste za normalizaciju odnosa i ako hoćemo da gradimo neku zajedničku politiku u budućnosti moramo pokazati pre svega da smo ljudi prema onima koji su najslabiji”, rekao je Đurić.

Najveća odgovornost za bezbednost ovih ljudi, za budućnost normalizacije odnosa je na nosiocima političke moći među kosovskim Albancima, ocenio je Đurić naglasivši da je Albancima pružena ruku, a da od njih očekuje da Srbima pruže bezbednost, što je uslov bez kojeg se ne može.

Deca u Vidanju će dobiti osnovnu školu

Đurić je najavio da će deca srpskih povratnika u metohijskom selu Vidanje dobiti osnovnu školu.

Deca u Vidanju trenutno pohađaju školu u privatnoj kući kojoj je isključena električna energija u krajnje neadehvatnim uslovima za izvođenje nastave.

“Ovde u Vidanju deca pohađaju nastavu u privatnoj kući, to je neprihvatljivo. Mi moramo deci u Vidanju obezbediti da mogu da uče, da imaju uslove kao sva druga deca u Srbiji. Srbija je ovde da ostane i mi ćemo deci u Vidanju obezbediti da kao sva druga deca u bilo kom delu naše zemlje uživaju u blagodetima normalnog detinjstva,” rekao je Đurić.

On je naglasio da je to dužnost i obaveza, da to nije lako izvesti jer postoje brojni administrativni problemi pošto u opštinskoj administraciji u Klini nema Srba ali da će se izborititi i sa tim problemima i da će ova deca dobiti školu.

Školu u Vidanju pohađa 12 učenika od prvog do osmog razreda.

Ðurić će posetu Metohiji završiti obilaskom manastira Visoki Dečani i razgovorom sa igumanom manastira Savom Janjićem o bezbednosti manastira i bratstva, nakon nedavnog skrnavljenja ispisivanjem grafita ISIS-a i takozvane OVK na pomoćnim objektima u okviru manastirskog imanja.
Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020