Vesti
Politika

Đurić: Najteže Srbima u Metohiji

Marko Đurić izjavio da očekuje od predstavnika političkih partija kosovskih Albanaca da pruže podršku i zaštitu Srbima u Metohiji.
Đurić: Najteže Srbima u Metohiji
Marko Đurić (Foto arhiv Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić u poseti je danas Metohiji i mestima Vidanje, Osojane, Goraždevac, kao i manastiru Visoki Dečani.

Đurić je, tokom posete povratničkom selu Vidanje u opštini Klina, istakao da je za Srbe u pokrajini situacija u Metohiji najteža i da očekuje od predstavnika političkih partija kosovskih Albanaca da pruže podršku i zaštitu ovdašnjim Srbima.

“Ukoliko želite da sa Srbima učestvujete u vladi, ako želite da imate podršku Srpske liste za učešće u vladi morate pružiti podršku Srbima u Metohiji, pokazati da ste za normalizaciju odnosa i ako hoćemo da gradimo neku zajedničku politiku u budućnosti moramo pokazati pre svega da smo ljudi prema onima koji su najslabiji”, rekao je Đurić.

Najveća odgovornost za bezbednost ovih ljudi, za budućnost normalizacije odnosa je na nosiocima političke moći među kosovskim Albancima, ocenio je Đurić naglasivši da je Albancima pružena ruku, a da od njih očekuje da Srbima pruže bezbednost, što je uslov bez kojeg se ne može.

Deca u Vidanju će dobiti osnovnu školu

Đurić je najavio da će deca srpskih povratnika u metohijskom selu Vidanje dobiti osnovnu školu.

Deca u Vidanju trenutno pohađaju školu u privatnoj kući kojoj je isključena električna energija u krajnje neadehvatnim uslovima za izvođenje nastave.

“Ovde u Vidanju deca pohađaju nastavu u privatnoj kući, to je neprihvatljivo. Mi moramo deci u Vidanju obezbediti da mogu da uče, da imaju uslove kao sva druga deca u Srbiji. Srbija je ovde da ostane i mi ćemo deci u Vidanju obezbediti da kao sva druga deca u bilo kom delu naše zemlje uživaju u blagodetima normalnog detinjstva,” rekao je Đurić.

On je naglasio da je to dužnost i obaveza, da to nije lako izvesti jer postoje brojni administrativni problemi pošto u opštinskoj administraciji u Klini nema Srba ali da će se izborititi i sa tim problemima i da će ova deca dobiti školu.

Školu u Vidanju pohađa 12 učenika od prvog do osmog razreda.

Ðurić će posetu Metohiji završiti obilaskom manastira Visoki Dečani i razgovorom sa igumanom manastira Savom Janjićem o bezbednosti manastira i bratstva, nakon nedavnog skrnavljenja ispisivanjem grafita ISIS-a i takozvane OVK na pomoćnim objektima u okviru manastirskog imanja.
Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022