Vesti
Politika

Đurić: Najteže Srbima u Metohiji

Marko Đurić izjavio da očekuje od predstavnika političkih partija kosovskih Albanaca da pruže podršku i zaštitu Srbima u Metohiji.
Đurić: Najteže Srbima u Metohiji
Marko Đurić (Foto arhiv Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić u poseti je danas Metohiji i mestima Vidanje, Osojane, Goraždevac, kao i manastiru Visoki Dečani.

Đurić je, tokom posete povratničkom selu Vidanje u opštini Klina, istakao da je za Srbe u pokrajini situacija u Metohiji najteža i da očekuje od predstavnika političkih partija kosovskih Albanaca da pruže podršku i zaštitu ovdašnjim Srbima.

“Ukoliko želite da sa Srbima učestvujete u vladi, ako želite da imate podršku Srpske liste za učešće u vladi morate pružiti podršku Srbima u Metohiji, pokazati da ste za normalizaciju odnosa i ako hoćemo da gradimo neku zajedničku politiku u budućnosti moramo pokazati pre svega da smo ljudi prema onima koji su najslabiji”, rekao je Đurić.

Najveća odgovornost za bezbednost ovih ljudi, za budućnost normalizacije odnosa je na nosiocima političke moći među kosovskim Albancima, ocenio je Đurić naglasivši da je Albancima pružena ruku, a da od njih očekuje da Srbima pruže bezbednost, što je uslov bez kojeg se ne može.

Deca u Vidanju će dobiti osnovnu školu

Đurić je najavio da će deca srpskih povratnika u metohijskom selu Vidanje dobiti osnovnu školu.

Deca u Vidanju trenutno pohađaju školu u privatnoj kući kojoj je isključena električna energija u krajnje neadehvatnim uslovima za izvođenje nastave.

“Ovde u Vidanju deca pohađaju nastavu u privatnoj kući, to je neprihvatljivo. Mi moramo deci u Vidanju obezbediti da mogu da uče, da imaju uslove kao sva druga deca u Srbiji. Srbija je ovde da ostane i mi ćemo deci u Vidanju obezbediti da kao sva druga deca u bilo kom delu naše zemlje uživaju u blagodetima normalnog detinjstva,” rekao je Đurić.

On je naglasio da je to dužnost i obaveza, da to nije lako izvesti jer postoje brojni administrativni problemi pošto u opštinskoj administraciji u Klini nema Srba ali da će se izborititi i sa tim problemima i da će ova deca dobiti školu.

Školu u Vidanju pohađa 12 učenika od prvog do osmog razreda.

Ðurić će posetu Metohiji završiti obilaskom manastira Visoki Dečani i razgovorom sa igumanom manastira Savom Janjićem o bezbednosti manastira i bratstva, nakon nedavnog skrnavljenja ispisivanjem grafita ISIS-a i takozvane OVK na pomoćnim objektima u okviru manastirskog imanja.
Ostale vesti

NATO upozorava da širenje KBS-a na sever nije moguće bez dozvole KFOR-a
Vlada se obavezala na jedinstveni lanac komandovanja Bezbednosnim snagama koje deluju na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever. Međutim, ovoj odlučnosti izraženoj u dokumentima Strategije odbrane nije prethodilo nastojanje da se promeni sporazum sa NATO-om, koji predviđa da KBS, može da se iskrca na severu samo uz posebnu dozvolu komandanta KFOR-a. Uz sve dokumente koje je Vlada odobrila, zvaničnici NATO su za Kohu rekli da zabrana u ovom delu i dalje važi.
  • 30.03.2023
Hovenijer: Deo Ohridskog sporazuma već počeo da se primenjuje
Sporazum u Ohridu već je počeo da se primenjuje - kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 30.03.2023
Pisonero: Tempo Srbije ka EU uslovljen pravosuđem i odnosima sa Prištinom

Dalji tempo Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom biće uslovljen napretkom u oblasti vladavine prava i normalizacijom odnosa sa Prištinom, izjavila je za portal Juropian Vestern Balkan portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

  • 30.03.2023
Haradinaj sa Sunjogom o primeni sporazuma Kosova i Srbije

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je tokom sastanka sa šefom kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom razgovarao o političkim dešavanjima, kao i o normalizaciji odnosa između Kosovo i Srbija.

  • 30.03.2023
Petković: Priština nema nameru da dozvoli ZSO, opet hoće da prevari Brisel
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da Priština nema nameru da ikad dozvoli da se formira Zajednica srpskih opština, da se zaklanjaju iza Ustavnog suda kao i da je jasna taktika da opet prevari Brisel.
  • 30.03.2023
Dveri: Srbi na Kosovu prepušteni sami sebi, masovno preregistruju vozila
Pokret Dveri ocenio je danas da su Srbi na Kosovu i Metohiji, koji su prepušteni sami sebi i kosovskim vlastima, prinuđeni da preregistruju svoja vozila na tablice "RKS", saopšteno je danas iz tog pokreta.
  • 30.03.2023