Vesti
Politika

Đurić: Mediji u Prištini prebacuju krivicu na Srbe

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se povodom napada u selu Goraždevac štampa u Prištini fokusirala na prebacivanje krivice na Srbe.
Đurić: Mediji u Prištini prebacuju krivicu na Srbe
Marko Đurić (Foto Kim)

Đurić je za RTS rekao da se u svim vodećim dnevnim listovima na Kosovu pojavljuju natpisi da su Srbi "sami iscenirali napad na sebe i da iza napada stoje srpske bezbednosne strukture".

"Mislim da to pokazuje koliko je politička klima loša u odnosu na naše sunarodnike koji tamo žive", naveo je Đurić.

On je dodao da su predstavnici Srbije povodom napada u Goraždevcu razgovarali sa svim relevantnim međunarodnim zvaničnicima.

"Mislim da je međunarodna zajednica zatražila hitnu istragu. Međutim, Srbi na KiM nemaju više poverenja u lokalne institucije i očekuju od Kfora, međunarodne zajednice, međunarodnih organizacija koje su tamo prisutne, da im obezbede sigurnost", naveo je Đurić.

Na pitanje kako će se otvaranje poglavlja u procesu pridruživanja Srbije EU odraziti na situaciju na Kosovu Đurić je rekao da "Srbima na Kosovu odgovara jaka Srbija"

"Otvaranje poglavlja u dijalogu Beograda i EU je odlična vest za celu Srbiju i za naše ljude na Kosovu i Metohiju i nesumljivi rezultat ne samo politike Vlade u proteklih godinu dana, nego i svih reformskih napora u našoj zemlji u prethodne dve do tri godine. Srbima na Kosovu odgovara jaka Srbija", naveo je on.

Đurić je rekao da činjenica da Srbija, bez obzira na to što Priština opstruira sprovođenje sporazuma iz Brisela, dobija podršku za nastavak evrointegracija i da to pokazuje da sav "napor premijera i Vlade Srbije nije uzaludan".

"EU ima interes u saradnji sa Srbijom i u proširenju na Srbiju", zaključio je Đurić.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021