Vesti
Politika

Đurić: Izjave Lunaček netačne i štetne

Marko Đurić izjavio da je netačna i štetna tvrdnja Urlike Lunaček da je priznavanje Kosova uslov za ulazak Srbije u EU.
Đurić: Izjave Lunaček netačne i štetne
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u izjavi Tanjugu istakao da je ta tvrdnja neodgovorna i netačna, objasnivši to činjenicom da u EU ne postoji politički konsenzus po tom pitanju jer pet zemalja EU ne priznaje "takozvanu Republiku Kosovo, a odluke se donose i donosiće se konsenzusom".

"Stav EU je neutralnost, a ovakve izjave štete normalizaciji odnosa. Srbija ne razgovara sa Prištinom da bi ostvarila bilo čiju geopolitičku agendu, nego da bi ojačala i pomogla svom narodu na KiM. Navijački pristup Lunačekove ne pomaze ni njoj, pa ni Prištini kojoj toliko žarko želi da pomogne", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, narodno osećanje Srba sa KiM je takvo da će oni, uprkos pozivima i pritiscima poput onih u izjavi Lunačekove, "nastaviti da se ponosno izjašnjavanju kao građani Republike Srbije".

"Umesto poziva da se izjašnjavaju kao državljani takozvane Republike Kosovo, mnogo bi korisnije za normalizaciju odnosa na KiM bilo da se gospođa Lunaček zainteresovala za, primera radi, položaj Srba u enklavama i bezbednosne i socijalno-ekonomske uslove za održivi ostanak, povratak i opstanak srpske zajednice na KiM", zaključio je Đurić.

Lunaček je u današnjem intervjuu Kuriru između ostalog izjavila da EU više nikada neće prihvatiti novog člana "koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice", i pozvala Srbe sa Kosova da se izjasne kao građani Kosova "s jednakim pravima i dužnostima".Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020