Vesti
Politika

Đurić: Izjava albanskog ministra huškačka i preteća

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić navodi da je izjava albanskog ministra o "otvaranju granice između Albanije i Kosova" huškačka i preteća. Podseća da Kosovo i Albanija nemaju granicu. Očekuje i zahteva reakciju međunarodne zajednice.
Đurić: Izjava albanskog ministra huškačka i preteća
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Albanski ministar je nelegalno boraveći na teritoriji Srbije dao jednu neozbiljnu i neodgovornu izjavu koja ne služi ničemu, osim da dodatno pogorša odnose u regionu koji su i onako krhki i nastojanja da se oni normalizuju i da se naprave bolji odnosi između Srba i Albanaca", navodi Marko Đurić komentarišući izjavu Pandelija Majka.

Ističe da od "Velike Albanije" nema ništa.

"Enver Hodža je mrtav, od ’Velike Albanije’ nema ništa i neće biti ništa, a Kosovo i Albanija inače nemaju granicu, nego granicu imaju Srbija i Albanija i to u dužini od 111 kilometara. To je jedina granica koja postoji, i koja može postojati", ističe Đurić.

Dodaje da nikoga u međunarodnoj zajednici nije briga za huškačke i preteće izjave.

"Po Rezoluciji 1244 mi smo ti koji imamo pravo da koristimo granične prelaze – Ćafa Prušit i Vrbnica, i po Rezoluciji 1244 imali bismo pravo da tamo imamo i naše osoblje, ali za to izgleda nikoga više nije briga, kao što izgleda nikoga više nije briga u međunarodnoj zajednici za ovakve huškačke i preteće izjave", navodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaje i da ovo pocrtava i to koliko su "neozbiljna i neodgovorna nastojanja nekih kod nas koji zagovaraju tezu da ne treba ništa da se rešava i koji govore da sve treba da ostane po starom".

"Ne znam šta misle, da treba da sačekamo da Albanci ispune jednog dana neku od svojih pretnji", upitao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Albanski ministar: Granica između Kosova i Albanije se ukida 1. januara

Pandeli Majko, ministar dijaspore Albanije, tvrdi da od januara više neće biti granice između Albanije i Kosova, prenosi kosovski portal "lajmi.net".

Albanski ministar je o granici sa Kosovom govorio na događaju povodom Dana dijaspore, održanom u Srbici.

Tom događaju su prisustvovali i čelnici prištinskih institucija, između ostalih Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Majko je, inače, bivši premijer i ministar odbrane Albanije i član najužeg rukovodstva vladajuće Socijalističke partije Albanije.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020