Vesti
Politika

Đurić: Hodžajev pakt protiv Srbije je - pakt protiv mira

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić poručio je da izjavu zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja o osnivanju pakta protiv Srbije treba shvatiti veoma ozbiljno, jer ona znači "pakt protiv mira" i regionalne stabilnosti.
Đurić: Hodžajev pakt protiv Srbije je - pakt protiv mira
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"To je poziv na stvaranje pakta protiv mira. Pakta koji bi za cilj imao da razori i regionalnu stabilnost i poziva na stvaranje velikoalbanskog kalifata od Ohridskog jezera, pa sve do Boko kotorske, a možda i dalje. Očigledno je da je Enveru Hodžaju u glavi 1941. godina i da on želi povratak čitavog regiona u vreme kada su pod silama Osovine ove teritorije bile objedinjene pod albanskom i pod vlašću takozvane NDH-a", rekao je Djurić za televiziju Pink.

On je kazao da znajući koliko su ozbiljni Albanci na Kosovu u svojim namerama da podriju regionalni mir, može se reći da je Srbija "žrtva nastojanja Prištine da čitav region gurne u plamen sukoba".

"Siguran sam da mi moramo da reagujemo razumno, staloženo i odmereno jer je Srbija danas žrtva. Srbija je žrtva pokušaja da se njen narod na Kosovu i Metohiji zgazi, da se zgaze svi njeni interesi, da se srpski narod u regionu ponizi... Srbija reaguje racionalno i staloženo, ali nemoj neko da pomisli da to znači da mogu da predju crvene linije i da mogu da ugroze bezbednost ili egzistenciju Srba bilo gde. Srbija im to neće dozvoliti, kazao je Djurić.

On je pozvao sve da prate obraćanje srpskih poslanika u parlamentu Kosova a najavio je i da će sutra na severu Kosova biti održan veliki marš žena, "Žene protiv taksi".


Za utorak je, kako je rekao, najavljen veliki sabor svih Srba sa Kosova koji će se okupiti u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i u drugim mestima i na "miran, gandijevski, hiršćanski način" pokazati nemirenje sa merama.

Enver Hodžaj je u intervjuu za zagrebački "Večernji list" izjavio je da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se "suprotstavio Srbiji i njenoj agresivnoj politici".

Stefanović: Videti kako će se region odrediti prema ideji

Ministar unuturašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je danas da je izjava zamenika premijera Kosova Envera Hodžaja o osnivanju pakta protiv Srbije poziv na dodatnu nestabilnost u regionu i da treba videti kako će se Hrvatska, Makedonija i Crna Gora odrediti prema toj ideji.

"Želimo da čujemo šta su to Srbija i srpski narod loše uradili da oni osnivaju pakt protiv Srbije i srpskog naroda", rekao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije.

Stefanović je naveo da ta Hodžajeva izjava predstavlja neprijateljski akt protiv Srbije i njenih gradjana, a dolazi u vreme kada su prepoznali da je Srbija jača, da nije lak plen i da nije zelja koja će se samo sklanjati, povijati i puštati sve ono što je protiv interesa države.

 Ostale vesti

Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023