Vesti
Politika

Đurić: Dogovor u Vašingtonu nadmašio očekivanja srpske strane

"Srpska delegacija se iz Vašingtona vratila sa odličnim paketom infrastrukturne, ekonomske, razvojne pomoći za našu zemlju", izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, istakavši da je poseta SAD pre desetak dana prošla bolje nego što je iko očekivao.
Đurić: Dogovor u Vašingtonu nadmašio očekivanja srpske strane
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Đurić je kazao da je priprema naše delegacije bila ozbiljna i da se na njoj radilo nedeljama unazad.

"Na osnovu toga smo u Vašington otišli sa predlozima koji su rezultirali sa više od tri milijarde evra paketa razvojne podrške za našu infrastrukturu", kazao je Đurić za TV Hepi.

U tom smislu, podsetio je da je srpska delegacija kandidovala nove pruge koje će povezati srpske sredine u dužini od 43 kilometara od Merdara, zatim novu prugu koja će našu privredu povezati sa Jadranskim morem, avio liniju, paket za naše privrednike.

Ističe da je značajno da uz pomoć američkih finansija ulažemo i u autoputeve, železnice i druge veze u regionu, kao i to što je luka Drač definisana kao nova luka na koju će izlaziti naša privreda.

Prema njegovim rečima, Albanci su pokušali da na sastanku insistiraju da nema dogovora o tome da budu deo "mini Šengena" i podsetio je da su i šest meseci unazad bili kategorično protiv toga, ponavljajući da je taj projekat u stvari projekat "velike Srbije".

Đurić kaže da su i to prihvatili kada su ih Amerikanci pritisli i rekli im da je to volja američkog predsednika Donalda Trampa.

Direkotor vladine Kancelarije podseća i da su Albanci u Vašington otišli po međusobno priznanje iako im je govoreno unapred da je to jalov posao i da srpska delegacija to neće prihvatiti.

"Ali, moram da kažem da nimalo nije lako na takvom jednom mestu to odbiti", naveo je Đurić i istakao da je deseta po redu tačka, koja nije bila numerisana, govorila da se strane slažu da se međusobno priznaju, odnosno da se nedvosmisleno radilo o obostranom priznanju.

Kao važno za srpski narod, Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu, Đurić je istakao da je dogovorena primena zakona kojim se garantuje imovina SPC i u tom smislu poručio, da do sada nismo imali garanciju sa takvim značajem.

"Albanci dugi niz godina pokušavaju da prisvoje naše svetinje i zato je važno što se Priština obavezala u Vašingtonu", ističe direktor vladine Kancelarije za KiM.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić prvi srpski lider posle dve decenije koji je imao sastanak u ovalnom salonu, a da je pre njega bio Zoran Đinđić i kazao da su tri protokolarne stvari pokazale značaj i posebnu pažnju koju je imala srpska delegacija.

Međutim, Đurić dodaje da domaćini nisu hteli ni da omalovaže drugu stranu.

Kako ističe, najvažnije je da je srpska delegacija u zemlju se vratila sa dokumentom koji je iznad srpskih očekivanja.

Poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da će "na krilima diplomatskih uspeha" Srbija pokušati da im omogući bolji život na KiM.

Komentarisao je i odnose sa Rusijom i Kinom nakon sastanka i dogovora u Vašingtonu i kazao da ih Srbija nikada neće zapostaviti.

"Ne pada nam na pamet da se odvajamo do naših tradicionalnih prijatelja i saveznika. Srbija se lojalno i pouzdano ponašala prema svim svojim partnerima", naglasio je Đurić.Ostale vesti

Kosnet: Tramp je kreativno ime za jezero

Ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet održao je danas virtualni okrugli sto sa desetak kosovskih medija, u okviru kojeg je odgovarao na pitanja o aktuelnim temama.

  • 01.10.2020
Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
  • 01.10.2020
Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020