Vesti
Politika

Đurić: Dogovor u Vašingtonu nadmašio očekivanja srpske strane

"Srpska delegacija se iz Vašingtona vratila sa odličnim paketom infrastrukturne, ekonomske, razvojne pomoći za našu zemlju", izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, istakavši da je poseta SAD pre desetak dana prošla bolje nego što je iko očekivao.
Đurić: Dogovor u Vašingtonu nadmašio očekivanja srpske strane
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Đurić je kazao da je priprema naše delegacije bila ozbiljna i da se na njoj radilo nedeljama unazad.

"Na osnovu toga smo u Vašington otišli sa predlozima koji su rezultirali sa više od tri milijarde evra paketa razvojne podrške za našu infrastrukturu", kazao je Đurić za TV Hepi.

U tom smislu, podsetio je da je srpska delegacija kandidovala nove pruge koje će povezati srpske sredine u dužini od 43 kilometara od Merdara, zatim novu prugu koja će našu privredu povezati sa Jadranskim morem, avio liniju, paket za naše privrednike.

Ističe da je značajno da uz pomoć američkih finansija ulažemo i u autoputeve, železnice i druge veze u regionu, kao i to što je luka Drač definisana kao nova luka na koju će izlaziti naša privreda.

Prema njegovim rečima, Albanci su pokušali da na sastanku insistiraju da nema dogovora o tome da budu deo "mini Šengena" i podsetio je da su i šest meseci unazad bili kategorično protiv toga, ponavljajući da je taj projekat u stvari projekat "velike Srbije".

Đurić kaže da su i to prihvatili kada su ih Amerikanci pritisli i rekli im da je to volja američkog predsednika Donalda Trampa.

Direkotor vladine Kancelarije podseća i da su Albanci u Vašington otišli po međusobno priznanje iako im je govoreno unapred da je to jalov posao i da srpska delegacija to neće prihvatiti.

"Ali, moram da kažem da nimalo nije lako na takvom jednom mestu to odbiti", naveo je Đurić i istakao da je deseta po redu tačka, koja nije bila numerisana, govorila da se strane slažu da se međusobno priznaju, odnosno da se nedvosmisleno radilo o obostranom priznanju.

Kao važno za srpski narod, Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu, Đurić je istakao da je dogovorena primena zakona kojim se garantuje imovina SPC i u tom smislu poručio, da do sada nismo imali garanciju sa takvim značajem.

"Albanci dugi niz godina pokušavaju da prisvoje naše svetinje i zato je važno što se Priština obavezala u Vašingtonu", ističe direktor vladine Kancelarije za KiM.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić prvi srpski lider posle dve decenije koji je imao sastanak u ovalnom salonu, a da je pre njega bio Zoran Đinđić i kazao da su tri protokolarne stvari pokazale značaj i posebnu pažnju koju je imala srpska delegacija.

Međutim, Đurić dodaje da domaćini nisu hteli ni da omalovaže drugu stranu.

Kako ističe, najvažnije je da je srpska delegacija u zemlju se vratila sa dokumentom koji je iznad srpskih očekivanja.

Poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da će "na krilima diplomatskih uspeha" Srbija pokušati da im omogući bolji život na KiM.

Komentarisao je i odnose sa Rusijom i Kinom nakon sastanka i dogovora u Vašingtonu i kazao da ih Srbija nikada neće zapostaviti.

"Ne pada nam na pamet da se odvajamo do naših tradicionalnih prijatelja i saveznika. Srbija se lojalno i pouzdano ponašala prema svim svojim partnerima", naglasio je Đurić.Ostale vesti

„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020
Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.
  • 24.09.2020
RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020