Vesti
Politika

Đurić: Dijalog u Briselu u interesu Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metoiju Marko Đurić izjavio je nakon poslednje runde razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, koji je zavrsen rano jutros, da je susret bio dobar i pozitivan po interese Beograda.
Đurić: Dijalog u Briselu u interesu Srbije
Marko Đurić (Foto Kim)

"Borili smo se za valjano i efikasno sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opstina, telekomunikacijama i mostu u Mitrovici. Štitili smo nase interese i dogovorili smo da se razgovori nastave u narednom periodu", rekao je Đurić Tanjugu u Briselu.

Đurić je, navodeći da su pregovori trajali 19 sati, rekao sa je oboren rekord u duzini razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Pristini i Evropske unije, ali da je potrebno još razgovora.

"Potrebno je još razgovora", rekao je on.

Đurić je u ponedeljak i utorak predvodio delegaciju Beograda u okviru nastavka dijaloga sa Prištinom na ekspertskom nivou.

Među temama su bile primena sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opstina i drugih sporazuma postignutih 25. avgusta prošle godine.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020