Vesti
Politika

Đurić danas u Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić boraviće danas u Vidanju, Osojanu, Goraždevcu i manastiru Visoki Dečani.

Đurić danas u Metohiji
Marko Đurić (Foto arhiv Kim)

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Đurić će obići osnovnu školu u Vidanju koja se nalazi u privatnoj kući, a potom će posetiti Osojane, gde će razgovarati sa privremenim organima vlasti ove opštine, nakon čega će obići i povratničku porodicu Ostojić.

“Tri generacije Ostojića žive u jednoj kući i bave se poljoprivredom. Zemlju obrađuju poljoprivrednim mašinama koje su kupljene sredstvima Kancelarije i primer su kako se u Metohiji može živeti od poljoprivrede”.

Planom posete predviđen je i obilazak Zdravstvenog centra u Goraždevcu koji je prošle godine izgrađen sredstvima Kancelarije za KiM. Ova ustanova još nije u funkciji zbog problema sa grejanjem.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetu će završiti obilaskom manastira Visoki Dečani i razgovorom sa igumanom manastira Savom Janjićem.

Tema razgovora je bezbednost manastira i bratstva nakon nedavnog ispisivanja grafita ISIS-a i OVK na pomoćnim objektima u okviru manastirskog imanja.

“Ispitati navode o korupciji u Euleksu”

Marko Ðurić izjavio da bi trebalo ispitati sve navode o korupciji u pravosuđu u Euleksu, jer je to važno zbog kredibiliteta te misije.

"Nama je potrebna uspešna, efikasna i jaka misija Euleksa koja će biti nezavisna i nepristrasna i čiji rad će biti zasnovan na vladavini prava", rekao je direktor Kancelarije za KiM za televiziju Pink.

On je naveo da, s druge strane, Euleks nikad ne može da zameni domaće pravosuđe.

"Uz dužno poštovanje, ne može sudija iz neke od susednih ili udaljenih zemalja da ima istu vrstu poznavanja prilika na terenu i da uživa poverenje kao srpski sudija, koji je radio u našem sistemu decenijima i koga ljudi znaju", rekao je Ðurić.

On je naveo da je neophodno sprovođenja dela Briselskog sporazuma, koji podrazumeva da se u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji uspostave sudovi i tužilaštva u kojima će, proporcionalno etničkoj strukturi stanovništva, biti zastupljeni Srbi.

"Priština nije poštovala taj deo Briselskog sporazuma, oni imaju izgovor da vlada još nije formirana i da nema ko da potpiše deo koji se odnosi na pravosuđe, ali će pritisak međunarodne zajednice biti jak i oni će morati to da urade", rekao je Ðurić.

On je rekao da će Srbi ulaskom u pokrajinsku vladu imati neuporedivo veću političku težinu na Kosovu i Metohiji, da će u dogledno vreme biti formirana Zajednica srpskih opština, kao i da će novac koji Beograd izdvaja konačno stizati u prave ruke.

"Takva politika mora da da rezultate. Srbija ima budućnost na Kosovu i Metohiji", rekao je Ðurić.Ostale vesti

Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020
Pompeo odbio da primi Hisenija?
Majk Pompeo je odbio da se sastane sa koordinatorom za dijalog između Kosova i Srbije Skenderom Hisenijem, navode diplomatski izvori u Vašingtonu, piše Ljajmi. Kosovski koordinator za dijalog demantovao je ove navode.
  • 03.08.2020
Vulin: Ideja Velike Albanije najveća bezbednosna pretnja
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je najveća bezbenosna pretnja za region ideja Velike Albanije, ali da Srbija „pažljivo motri“ situaciju.
  • 03.08.2020
Hiseni sutra u Vašingtonu o dijalogu sa Srbijom
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni stigao je u Vašington gde će se sutra ujutru sastati sa američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom i specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Metju Palmerom, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 02.08.2020
Dačić: Dosta sa lažima o priznanju Kosova
Dosta je više gnusnih laži da su vlast u Srbiji i predsednik Aleksandar Vučić spremni da priznaju nezavisnost Kosova, kao što je danas, po ko zna koji put, rekao Boško Obradović, izjavio je danas predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.
  • 01.08.2020
Obradović: Vučić spreman da prizna Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dokazao da je spreman na sve kako bi se održao na vlasti i apsolutno sam ubeđen da je spreman da potpiše i nezavisnost Kosova, izjavio je za portal Nova.rs predsednik pokreta „Dveri“ Boško Obradović.

  • 01.08.2020