Vesti
Politika

Đurić danas u Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić boraviće danas u Vidanju, Osojanu, Goraždevcu i manastiru Visoki Dečani.

Đurić danas u Metohiji
Marko Đurić (Foto arhiv Kim)

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Đurić će obići osnovnu školu u Vidanju koja se nalazi u privatnoj kući, a potom će posetiti Osojane, gde će razgovarati sa privremenim organima vlasti ove opštine, nakon čega će obići i povratničku porodicu Ostojić.

“Tri generacije Ostojića žive u jednoj kući i bave se poljoprivredom. Zemlju obrađuju poljoprivrednim mašinama koje su kupljene sredstvima Kancelarije i primer su kako se u Metohiji može živeti od poljoprivrede”.

Planom posete predviđen je i obilazak Zdravstvenog centra u Goraždevcu koji je prošle godine izgrađen sredstvima Kancelarije za KiM. Ova ustanova još nije u funkciji zbog problema sa grejanjem.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetu će završiti obilaskom manastira Visoki Dečani i razgovorom sa igumanom manastira Savom Janjićem.

Tema razgovora je bezbednost manastira i bratstva nakon nedavnog ispisivanja grafita ISIS-a i OVK na pomoćnim objektima u okviru manastirskog imanja.

“Ispitati navode o korupciji u Euleksu”

Marko Ðurić izjavio da bi trebalo ispitati sve navode o korupciji u pravosuđu u Euleksu, jer je to važno zbog kredibiliteta te misije.

"Nama je potrebna uspešna, efikasna i jaka misija Euleksa koja će biti nezavisna i nepristrasna i čiji rad će biti zasnovan na vladavini prava", rekao je direktor Kancelarije za KiM za televiziju Pink.

On je naveo da, s druge strane, Euleks nikad ne može da zameni domaće pravosuđe.

"Uz dužno poštovanje, ne može sudija iz neke od susednih ili udaljenih zemalja da ima istu vrstu poznavanja prilika na terenu i da uživa poverenje kao srpski sudija, koji je radio u našem sistemu decenijima i koga ljudi znaju", rekao je Ðurić.

On je naveo da je neophodno sprovođenja dela Briselskog sporazuma, koji podrazumeva da se u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji uspostave sudovi i tužilaštva u kojima će, proporcionalno etničkoj strukturi stanovništva, biti zastupljeni Srbi.

"Priština nije poštovala taj deo Briselskog sporazuma, oni imaju izgovor da vlada još nije formirana i da nema ko da potpiše deo koji se odnosi na pravosuđe, ali će pritisak međunarodne zajednice biti jak i oni će morati to da urade", rekao je Ðurić.

On je rekao da će Srbi ulaskom u pokrajinsku vladu imati neuporedivo veću političku težinu na Kosovu i Metohiji, da će u dogledno vreme biti formirana Zajednica srpskih opština, kao i da će novac koji Beograd izdvaja konačno stizati u prave ruke.

"Takva politika mora da da rezultate. Srbija ima budućnost na Kosovu i Metohiji", rekao je Ðurić.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020