Vesti
Politika

Đurić: Da što pre počne razgovor o imovini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je jedno od najvažnijih i najvećih otvorenih pitanja u dijalogu Beograda i Prištine pitanje imovine i da bi razgovori o tome trebalo da počnu odmah.
Đurić: Da što pre počne razgovor o imovini
Marko Đurić (Foto novosti.rs)

“Mi mislimo da je neophodno da razgovori o imovini počnu odmah i da najnovija dešavanja u vezi Brezovice to ukazuju...Mislim da je pitanje nerešene imovine nešto što šteti svim građanima Kosova i
Metohije, i Albancima i Srbima. Zbog toga što nerešen status imovine odvraća strane investiture”, kazao je Đurić na konferenciji za novinare.

On je kazao da bi i Prištini bilo u intresu da umesto što nastoji da vuče jednostrane poteze, pokuša da nađe zajednički jezik sa Vladom Srbije i sa Srbima koji žive na KiM.

Đurić je ukazao da je “svojina u zapadnoj civilizaciji nešto egzaktno” a da Srbija i Srbi imaju dokaze o vlasništvu nad “ogromnim delom nekadašnjeg privrednog sistema” na KiM, kao i da je potrebno da se o tome razgovara.

“Ako smo ulagali u nešto decenijama, ne može neko potezom pera ili gumice da izbriše sve ono što je bilo do tada”, kazao je on. Đurić je rekao da je u poslednjih 15 godina bilo nebrojanih nasrtaja na ličnu imovinu građana, ali i na društvenu, državnu i zadružnu svojinu.

“Više od 40.000 stanova od kojih je dobar deo u glavnom gradu naše južne pokrajine, Prištini, se nalazi u državini nelegalnih stanara koji su se tu uselili nakon ratnih dejstava. To je nešto što je nalaz i misije OEBS na Kosovu i drugih relevantnih međunarodnih misija”, naveo je Đurić.

On je ocenio da privreda na Kosovu ne može da se pokrene ne samo zbog nesposobnosti tamošnjih političara, već i zbog nerešenih imovinskih pitanja i da to dovodi do visokog nivoa socijalnog nezadovoljstva.

Na pitanje da li se neophodnost razgovora o imovini odnosi i na preduzeća koja su privatizovana proteklih godina Đurić je objasnio da je situacija u vezi Brezovice drugačija.

“Brezovica nije još od 1982. godine društveno preduzeće. Ovde je jasno da je JP Skijališta večinski vlasnik. Potrebno je da se razgovara i o Trepči i zemljoradničkim zadrugama. Nema razloga da se više gubi vreme, jer tako gube građani Kosova”, kazao je Đurić.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023