Vesti
Politika

Đurić: Čije firme profitiraju od taksi na srpske proizvode

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić izjavio je da je srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovskih taksi naneta šteta od više od 500 miliona evra na godišnjem nivou i upitao Prištinu ko je odgovoran za šverc na teritoriji KiM i čije firme profitiraju od taksi na srpsku robu.
Đurić: Čije firme profitiraju od taksi na srpske proizvode
Marko Đurić (Foto novosti.rs)

Đurić je na konferenciji za novinare istakao da je neistinita izjava kosovskog predsednka Hašima Tačija da je šteta od taksi svega nekoliko miliona evra.

"Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zajednice, nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica", rekao je Đurić.

On je dodao da bi Tači i drugi predstavnici Prištine trebalo da, umesto što umanjuju štetu koje njihove mere nanose odnosima Srba i Albanaca i srpskoj ekonomiji, trebalo da ponude odgovor na pitanje ko je odgovoran za šverc na teritoriji Kosova, o kojem je govorio i Tači.

"Pošto Tači pominje kanale za šverc, koji postoje, potrebno je da neko od nadležnih organa, bilo institucija u Prištini ili drugih država koje učestvuju u okruženju u takvim aktivnostima, ponude odgovor na pitanje ko omogućava da se preko teritorije Severne Makedonije švercuju orgomne količine robe na područje južne pokrajine i čije su firme, bliske kojim političarima na KiM, glavni profiteri od anticivilziacijskih taksi na srpsku robu", rekao je Đurić.

On je istakao da nečije firme od toga "debelo" profitiraju.

Važni sastanci Vučića

Đurić je dodao da će predsednik Vučić već u toku naredne nedelje nastaviti važne diplomatske kontakte i učestovati na samitu u Tirani u okviru procesa Brdo Brioni (8. i 9. maja).

Đurić je naglasio da će ti sastanci biti još jedna prilika da Srbja pokaže svoju opredeljenost za građenje normalnih odnosa u regionu.

"Sledeće nedelje možemo da očekujemo nastavak Brdo Brioni procesa, održaće se još jedan samit tog procesa u Tirani, uz učešće najviših predstavnika Srbije, uz učešće Vučića. U narednim danima možemo da očekujemo i sastanak predsednika Vučića s (potpredsednikom italijanske vlade) Mateom Salvinijem, koji je nesumnjivo jedan od vodećih političkih lidera ne samo u Italiji nego i u Evropi", rekao je Đurić.

Istakao je da su ti sastanci od izuzetnog značaja za ukupan međunarodni položaj Srbije.

"I oni će biti još jedna prilika da Srbija iskaže jasnu rešenost i opredljenost za građenje normalnih odnosa u regionu, ali i da pošalje snažnu i kontinuiranu poruku svim činiocima u međunarondnoj zajednici da interese Srba na KiM ne može da gazi bilo ko i da interese Srbije u dijalogu sa Prištinom ne može da gazi bilo ko", naveo je Đurić.

On je istakao da je, pre svega, potrebno da se radi na primeni onog što je ranije dogovoreno, kao što su sporazum CEFTA iz 2006. i drugi sporazumi da bi se stvorili bilo kakvi preduslovi za napredak u dijalogu.

Đurić: Vulin hrabro izneo svoj stav o Kosovu u okviru unutrašnjeg dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić ocenio je danas da izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina da je za razgraničenje, odnosno da se između Srba i Albanaca uspostavi "što pre tvrda i čvrsta granica" ne predstavlja napad na ustavno uređenje Srbije".

Đurić je na konferenciji za novinare u prostorijama Srpske napredne stranke čiji je funkcioner, rekao da je Vulin imao hrabrosti da iznese svoj stav i da on to pozdravlja, te da svako ima pravo da "u okviru unutrašnjeg dijaloga" kaže kako bi trebalo rešiti pitanje Kosova i Metohije.

"Ne mislim da to što je Vulin izneo svoj stav po pitanju Kosova i Metohije napad na ustavno uređenje, ni približno tome", rekao je Đurić.

On je naveo i da će o sudbini Kosova "odlučivati građani", ali da sada "nemaju o čemu da odlučuju zbog nekih neodgovornih ljudi u međunarodnoj zajednici i Prištini koji ne ostavljaju ni najmanje prostora da se razgovara o racionalnom rešavanju tog problema".

Govoreći o sastancima državnog vrha u Berlinu on je rekao da je stvorena jasna slika o tome šta ko u regionu misli i kako ko u regionu namerava da se odnosi prema Srbiji i njenim interesima, i pravima i položaju Srba u regionu.

Upitan o istrazi ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića Đurić je rekao da su sramni pokušaji pojedinaca da implicitno optuže vlast u Beogradu za njegovo ubistvo zbog različitih stavova tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 2017. godine.

Đurić je rekao i da je Oliver Ivanović bio u zatvoru tri i po godine, i da su za to vreme i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kancelarija za Kosovo i Metohiju na "najeksplicitniji način" pozivali na njegovo oslobođenje.Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020