Vesti
Politika

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira

Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Povodom osam godina od kada su delegacije Beograda i Prištine potpisale Briselski sporazum, Đurić koji je do nedavno bio direktor Kancelarija za KiM kaže da je taj sporazum bedem za zaštitu mira i srpskih interesa na Kosovu i glavni argument srpske strane u nastojanjima da obezbedi trajnu stabilnost i trajni mir.

Đurić za Tanjug podseća da je Srbija tog aprila 2013. godine donela dve strateške odluke koje su izdržale probu vremena, iako nisu bile nimalo lake.

"Prva, da se odbiju nepovoljni zahtevi izneti pred srpsku stranu po kojima je Srbija bez ikakve protivusluge za srpski narod na KiM trebalo da prihvati članstvo tzv Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama nije bila nimalo laka za državnu delegaciju na čelu sa Aleksandrom Vučićem", naveo je Đurić.

On podseća da je Srbija u tom trenutku bila neuporedivo ekonomski, vojno i spoljnopolitički slabija i u gorem položaju nego danas.

"Odbiti ultimativne zahteve u takvim okolnostima nije bilo nimalo jednostavno, posebno imajući u vidu pritiske koji su bili i lične prirode i uključivali su neku vrstu implicitnih pretnji i pritisaka na najviše predstavnike države", ističe Đurić.

Navodi da je i sama činjenica da je šef državne delegacije - predsednik Vučić imao i kako naglašava, "političkog karaktera i kuraži" da takve zahteve ne prihvati, dovela do toga da su nekoliko nedelja kasnije pred srpsku stranu izneti znatno povoljniji uslovi.

Prema njegovim rečima, oni su podrazumevali politički dogovor, sa Zajednicom srpskih opština u centru takvog dogovora, i bez članstva Kosova u UN. I ta druga odluka da se ovakav znatno povoljniji strateški dogovor prihvati pokazala se, kaže, ispravnom.

"O njenoj težini svedoči činjenica da su zbog te političke odluke vođene višegodišnje propagandne hajke, kako dela domaće javnosti tako i Prištine koja je sam koncept Zajednice srpskih opština nastojala da demonizuje i prikaže katastrofalnim po interese albanskog naroda", kazao je Đurić.

On podseća da je i Dejtonsk sporazuma bio meta žestokih pritisaka 1995. godine kada je zaključen, iako je u BiH doneo mir.

"Tako danas mi, osam godina nakon Briselskog sporazuma, možemo da kažemo da on predstavlja bedem za zaštitu mira, ali i srpskih interesa na KiM i da je danas sa ZSO kao kičmom, glavni argument srpske strane u nastojanjima da obezbedi trajnu stabilnost i trajni mir", kaže Đurić.

Tih osam godina mira i stabilnosti , kako kaže, pružilo je priliku Srbiji da se oporavi od geopolitičke katastrofe koju smo doživeli raspadom zemlje.

"Osam godina razvoja dovelo je do Srbije koja je ekonomski, vojno i spoljnipolitički znatno ojačana i koja sa novim samopouzdanjem zastupa i brani, kako interese u vezi sa KiM ,tako i po svim ostalim pitanjima", ističe Đurić.

Po njegovim rečima, taj period omogućio nam je i da sa onima koji tradicionalno nisu podržavali našu poziciju kada je reč o Kosovu počnemo da gradimo pragmatične odnose čiji je cilj, da se ojača stabilnost, i otvori čitav region.

Naglašava da danas uz zalaganju za nastavak rada na izgradnji mira i stabilnosti leži jedan od značajnijh spoljnopolitičkih resursa Srbije.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021