Vesti
Politika

Đurić: Brine ćutanje međunarodne zajednice na pretnje Haradinaja

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas da brine ćutanje međunarodne zajednice na pretnje Ramuša Haradinaja Srbima na KiM, ali i premijeru i novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Đurić: Brine ćutanje međunarodne zajednice na pretnje Haradinaja
Marko Đurić(Foto arhiva Kim)

"Sada se vidi da je oslobađanje Ramuša Haradinaja otvorilo Pandorinu kutiju na KiM. Pandorinu kutiju zla, mržnje i pretnji nasiljem od ljudi koji su u prošlosti dokazali da su spremni za najgora nepočinstva", rekao je Ðurić novinarima u Beogradu.

Posebno zabrinjava, kako kaže, to što je međunarodna zajednica ćutala kada je brat Ramuša Haradinaja pretio proterivanjem svih Srba sa KiM ukoliko francuski sud ne oslobodi Haradinaja.

On je istakao da je Međunarodna zajednica ćutala i kada je Ramuš Haradinaj pozivao na ponavljanje "hrvatskog scenarija pogroma i masovnog egzodusa srpskog stanovništva, a da se i sada ćuti kada stižu pretnje premijeru Srbije".

"Aleksandar Vučić je izložen pretnjama i napadima zato što je kao političar imao hrabrosti da, za razliku od armije političkih licemera koji samo ćute, iznese istinu na videlo i kaže zločincu da je zločinac", naglasio je Ðurić.

Premijer je, naglasio je on, imao hrabrosti da podrži institucionalne mehanizme vladavine prava i pravne države koji su predviđeni za procesuiranje onih koji su odgovorni za neke od najtežih zločina i zbog toga je Ramuš Haradinaj u njemu prepoznao svoju primarnu metu.

"Zbog toga što zna da u drugim političarima u regionu, i na žalost izvan njega, ima mnogo onih koji će okrenuti glavu na drugu stranu na pretnje i na zločine koje je počinio, ali mi u Srbiji nećemo, nemamo pravo i ne želimo", rekao je on.

Prema rečima Ðurića, Vučić se našao na meti Haradinaja zbog hrabrosti i rešenosti da se suprostavi zataškavanju zločina, da se suprostavi progonu Srba na KiM i da kaže istinu o onome što se dešavalo.

On je kazao da je premijer imao snage i da kaže da je Srbiji u interesu da razvija normalne odbnose sa Albancima kao narodom, ali da neće da prećutkuje ono što se dešavalo zbog bolje budućnosti svih.

"Uveren sam i da albanskom narodu u celini nije u interesu da ih doveka zastupaju i predstavljaju oni koji su deo najmračnijih poglavlja moderne istorije u našem delu Evrope", zaključio je Ðurić.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023