Vesti
Politika

Đurić: Beograd će postaviti pitanja o ubistvu Ivanovića

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da će se krajem februara u okviru nastavka tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine razgovarati i o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića i dodao da Beograd očekuje odgovore.
Đurić: Beograd će postaviti pitanja o ubistvu Ivanovića
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Marko Đurić je novinarima rekao da će Beograd imati mnogo pitanja za svoje sagovornike i da će zbog toga u Brisel poći i kompetentni stručnjaci iz policije.

Pored toga, srpska delegacija će ponuditi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i o problemima Srba na KiM među kojima su oni koji se tiču ličnih isprava, prelaska administrativne linije...

"Za nas od Zajednice srpskih poštine nema važnijeg pitanja. To je nešto što nam duguju 1.766 dana i to je tema svih tema", rekao je Đurić.

Đurić ističe da će srpska strana iskoristiti sastanke na najproduktuvniji način, te da to, kako kaže, zaista bude dijalog i saradnja, a ne "nešto što će nekome poslužiti da se slika".

Tehnički dijalog između Beograda i Prištine biće održan od 26. februara do 28. februara 2018. godine u Briselu.

Đurić: Nije uvek ćutanje zlato

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da ga više zabrinjava izostanak reakcije međunarodne zajednice povodom izjava Edija Rame.

Ramina izjava nije prva takve vrste i one se, dodaje Đurić, ponavljaju u kontinuitetu, a posledica su međunarodne klime koja je stvorena, da je to društveno prihvatljivo.

"Ne smatram da je to dobro kada se pokazuje pretenzija ka teritoriji drugih država. Za nas je KiM teritorija naše države i svaki put kada neko ispolji tu vrstu pretenzija, naravno da tako nešto ne može da bude pozdravljeno i prihvaćeno", istakao je Đurić.

Kaže da ga uvek zabrinjava kada u međunarodnoj zajedicni ne postoje jednaki aršini i osude ponašanja svih.

Podseća da se on bavi institucijama Srbije na KiM, kao i razgovorima i pregovorima, a postoje oni u međunarodnoj zajednici koji bi trebalo da reaguju na takve stvari, a ne reaguju.

"Trebalo bi im postaviti pitanje zašto je to tako i do kada planiraju da ćute. Nije ćutanje uvek zlato. Nekada je ćutanje izvor daljih provokacija i nestablnosti", rekao je Đurić.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021