Vesti
Politika

Đurić: Beograd će nastaviti da insistira na ZSO

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da je ideja o formiranju Zajednice srpskih opština ključni element prvog Briselskog sporazuma i ističe da će "Beograd na svaki način nastaviti da insistira na tome da ona bude uspostavljena kako bi se Srbima na KiM garantovala efikasna zaštita kolektivnih prava".
Đurić: Beograd će nastaviti da insistira na ZSO
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

"Priština je obavezu da formira ZSO preuzela pre 2.493 dana i tvrdoglavim odbijanjem, da to učini potpuno je obesmislila dijalog i izgubila kredibilitet čak i u očima onih od kojih je do sada dobijala blanko podršku", rekao je Đurić za Politiku povodom sedam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.

Đurić napominje da je od američkog ambasadora Ričarda Grenela stigla poruka da se od Prištine očekuje bezuslovno ukidanje taksi i da administracija predsednika Trampa, kako izgleda, "neće podržati samovolju i kaprice Prištine i njeno bahato izbegavanje obaveza niti zamenu taksa drugim vidom barijera, poput nekakvih takozvanih recipročnih mera".

"Jer kako ističu, u takvim uslovima američka ulaganja u ovom regionu neće imati očekivani efekat", kaže Đurić.

Naglašava da je Moskva dosledna u svojoj tradicionalnoj podršci Srbiji.

"Ostaje da vidimo da li će svestrani pritisak međunorodne zajednice na Prištinu uroditi plodom", kaže Đurić.

Politika podseća da je Briselski sporazum potpisan pre sedam godina, a da nikome nije jasno da li je mrtav ili je na aparatima za održavanje.Ostale vesti

Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020