Vesti
Politika

Đurić: Bankrotirana albanska politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je prestao da veruje u spremnost Prištine da radi na primeni sporazume iz Brisela.
Đurić: Bankrotirana albanska politika
Marko Đurić (Foto B92)

Osim toga, on je naveo i da je uveren da će Zajednica srpskih opština ipak biti formirana.

"Smatram da je neophodno da neodložno počne rad na izradi Statuta za formiranje ZSO. Beograd je spreman da momentalno pristupi u Briselu zajedničkom radu na izradi Statuta. Isto tako, ne prihvatamo bilo kakvo svojatanje i jednostrano delovanje u tom smislu, jer ZSO ne treba da formiraju ni Priština ni Isa Mustafa već Srbi sa KiM uz pomoć i podršku Beograda i Prištine", izjavio je Đurić nedeljniku "Jedinstvo".

Srbija se, sa druge strane, kako je istakao, ponaša kao pravna država koja poštuje postignute sporazume i dogovore, kao i medunarodno i unutrašnje pravo, i na tom kursu ostaje.

"Nikada nećemo odustati od borbe za naše interese i dočekaćemo formiranje ZSO, zato što sam uveren u to da njeno osnivanje nema alternativu i da je to jedini način da se dođe do normalnih političkih odnosa između Srba i Albanaca na KiM. Što pre politički predstavnici Albanaca na KiM to shvate, to bolje i po kosovsko-metohijske Albance, jer oni zbog odsustva formiranja ZSO trpe štetu koja se meri stotinama miliona evra", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da je sama Priština kreirala atmosferu u kojoj je ZSO predstavljena kao nešto što je nepoželjno, iako bi zapravo ZSO rešila mnoge probleme u albansko-srpskim odnosima.

"Cela politička klasa, i vlast i opozicija, nije uspela da ponudi albanskom narodu ništa osim sukoba sa Srbijom i sa srpskim narodom na KiM. To je jedna žalosna i bankrotirana politika i to mora da bude promenjeno što pre", rekao je Đurić.

Kako je objasnio, albanski politički lideri na KiM su stalnim izazivanjem antisrpskog raspoloženja prikrivali činjenicu da za 16 godina nisu uradili ništa na izgradnji ekonomije, iako je međunarodna zajednica od 1999. na KiM uložila oko 60 milijardi evra.

"Čovek bi očekivao kada ode na KiM da to izgleda lepše nego Švajcarska. Kada idete kroz albanske sredine, vidite da tamo nema nikakve privrede. Ima samo auto-perionica, benzinskih pumpi i poneka zanatska radnja. Neko je tu krao, te pare arčio a nije utrošio za ono što je bilo predviđeno. Zato su danas Albanci na KiM siromašni, gladni i nezadovoljni i u desetinama hiljada odlaze sa KiM svake godine", rekao je Đurić.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021