Vesti
Politika

Đurić: Bankrotirana albanska politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je prestao da veruje u spremnost Prištine da radi na primeni sporazume iz Brisela.
Đurić: Bankrotirana albanska politika
Marko Đurić (Foto B92)

Osim toga, on je naveo i da je uveren da će Zajednica srpskih opština ipak biti formirana.

"Smatram da je neophodno da neodložno počne rad na izradi Statuta za formiranje ZSO. Beograd je spreman da momentalno pristupi u Briselu zajedničkom radu na izradi Statuta. Isto tako, ne prihvatamo bilo kakvo svojatanje i jednostrano delovanje u tom smislu, jer ZSO ne treba da formiraju ni Priština ni Isa Mustafa već Srbi sa KiM uz pomoć i podršku Beograda i Prištine", izjavio je Đurić nedeljniku "Jedinstvo".

Srbija se, sa druge strane, kako je istakao, ponaša kao pravna država koja poštuje postignute sporazume i dogovore, kao i medunarodno i unutrašnje pravo, i na tom kursu ostaje.

"Nikada nećemo odustati od borbe za naše interese i dočekaćemo formiranje ZSO, zato što sam uveren u to da njeno osnivanje nema alternativu i da je to jedini način da se dođe do normalnih političkih odnosa između Srba i Albanaca na KiM. Što pre politički predstavnici Albanaca na KiM to shvate, to bolje i po kosovsko-metohijske Albance, jer oni zbog odsustva formiranja ZSO trpe štetu koja se meri stotinama miliona evra", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da je sama Priština kreirala atmosferu u kojoj je ZSO predstavljena kao nešto što je nepoželjno, iako bi zapravo ZSO rešila mnoge probleme u albansko-srpskim odnosima.

"Cela politička klasa, i vlast i opozicija, nije uspela da ponudi albanskom narodu ništa osim sukoba sa Srbijom i sa srpskim narodom na KiM. To je jedna žalosna i bankrotirana politika i to mora da bude promenjeno što pre", rekao je Đurić.

Kako je objasnio, albanski politički lideri na KiM su stalnim izazivanjem antisrpskog raspoloženja prikrivali činjenicu da za 16 godina nisu uradili ništa na izgradnji ekonomije, iako je međunarodna zajednica od 1999. na KiM uložila oko 60 milijardi evra.

"Čovek bi očekivao kada ode na KiM da to izgleda lepše nego Švajcarska. Kada idete kroz albanske sredine, vidite da tamo nema nikakve privrede. Ima samo auto-perionica, benzinskih pumpi i poneka zanatska radnja. Neko je tu krao, te pare arčio a nije utrošio za ono što je bilo predviđeno. Zato su danas Albanci na KiM siromašni, gladni i nezadovoljni i u desetinama hiljada odlaze sa KiM svake godine", rekao je Đurić.Ostale vesti

Danas sednica Skupštine Kosova za izbor nove vlade

Sednica kosovskog parlameta na kojoj će se glasati o novoj Vladi Kosova, zakazana je za danas u 11 časova. Medijima nije dozvoljeno prisustvo, pa će skupštinska dešavanja pratiti preko kanala Radio televizije Kosova.

  • 03.06.2020
Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020