Vesti
Politika

Đurić: Bankrotirana albanska politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je prestao da veruje u spremnost Prištine da radi na primeni sporazume iz Brisela.
Đurić: Bankrotirana albanska politika
Marko Đurić (Foto B92)

Osim toga, on je naveo i da je uveren da će Zajednica srpskih opština ipak biti formirana.

"Smatram da je neophodno da neodložno počne rad na izradi Statuta za formiranje ZSO. Beograd je spreman da momentalno pristupi u Briselu zajedničkom radu na izradi Statuta. Isto tako, ne prihvatamo bilo kakvo svojatanje i jednostrano delovanje u tom smislu, jer ZSO ne treba da formiraju ni Priština ni Isa Mustafa već Srbi sa KiM uz pomoć i podršku Beograda i Prištine", izjavio je Đurić nedeljniku "Jedinstvo".

Srbija se, sa druge strane, kako je istakao, ponaša kao pravna država koja poštuje postignute sporazume i dogovore, kao i medunarodno i unutrašnje pravo, i na tom kursu ostaje.

"Nikada nećemo odustati od borbe za naše interese i dočekaćemo formiranje ZSO, zato što sam uveren u to da njeno osnivanje nema alternativu i da je to jedini način da se dođe do normalnih političkih odnosa između Srba i Albanaca na KiM. Što pre politički predstavnici Albanaca na KiM to shvate, to bolje i po kosovsko-metohijske Albance, jer oni zbog odsustva formiranja ZSO trpe štetu koja se meri stotinama miliona evra", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da je sama Priština kreirala atmosferu u kojoj je ZSO predstavljena kao nešto što je nepoželjno, iako bi zapravo ZSO rešila mnoge probleme u albansko-srpskim odnosima.

"Cela politička klasa, i vlast i opozicija, nije uspela da ponudi albanskom narodu ništa osim sukoba sa Srbijom i sa srpskim narodom na KiM. To je jedna žalosna i bankrotirana politika i to mora da bude promenjeno što pre", rekao je Đurić.

Kako je objasnio, albanski politički lideri na KiM su stalnim izazivanjem antisrpskog raspoloženja prikrivali činjenicu da za 16 godina nisu uradili ništa na izgradnji ekonomije, iako je međunarodna zajednica od 1999. na KiM uložila oko 60 milijardi evra.

"Čovek bi očekivao kada ode na KiM da to izgleda lepše nego Švajcarska. Kada idete kroz albanske sredine, vidite da tamo nema nikakve privrede. Ima samo auto-perionica, benzinskih pumpi i poneka zanatska radnja. Neko je tu krao, te pare arčio a nije utrošio za ono što je bilo predviđeno. Zato su danas Albanci na KiM siromašni, gladni i nezadovoljni i u desetinama hiljada odlaze sa KiM svake godine", rekao je Đurić.Ostale vesti

Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020