Vesti
Politika

Đurić: Albanski političari odgovaraju za bezbednost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Goraždevcu da je jutrošnji napad u ovom selu teroristički čin, a da su Srbiji za bezbednost ovdašnjih Srba lično odgovorni albanski političari sa Kosova.
Đurić: Albanski političari odgovaraju za bezbednost
Marko Đurić (Foto Kim)


Đurić je nakon obilaska porušenog spomenika žrtvama NATO bombardovanja i stradale dece u Goraždevcu rekao da je poslednji napad u Goraždevcu teroristički kao i nedavni u Gojbulji kod Vučitrna kada je bačena bomba koja nije eksplodirala na lokal u kojem se Srbi okupljaju.

“Moja poruka još jednom svim odgovornim albanskim političarima: Čuvajte srpsku decu, kao što čuvate svoju decu. Za Srbiju ste lično odgovorni za bezbednost ovih ljudi. Svima onima koji odlučuju u Prištini poručujem da su lično odgovorni za bezbednost ovih ljudi”, rekao je Đurić.

On je ocenio da je politička klima koja je stvorena na Kosovu i Metohiji dovela do ovoga da danas u Goraždevcu imamo napad, pa nestanak električne energije u selu i širem ataru sela, pa onda ulazak organizovane terorističke bande u srpsko selo.  

“Napad na Srbe u Goraždevcu nije samo napad na njih, iza ovih ljudi stoje milioni Srba u čitavoj Srbiji i onaj ko dira Srbe u Goraždevcu čini stravičnu nepravdu ne samo prema ubijenima kojima je spomenik oskrnavljen i deci, nego čini čin agresije prema celom srpskom narodu”, rekao je on.

Vlada Srbije će ponovo podići spomenik u Goraždevcu i premijer Aleksandar Vučić posetiće Srbe ovde i Srbi će ovde ostati i opstati, ali će ostati gorak ukus da i 16 godina nakon agresije na našu zemlju i pokušaja da Srbi odavde budu istrebljeni, politička klima nije zrela i dobra, rekao je on.

“Važno je da građani znaju da je Goraždevac napadnut rafalnom paljbom iz vatrenog oružja uz upotrebu pancirne municije, samo sa pancirnom municjom mogao je da bude na pola presečen ovaj spomenik i načinjena šteta. Šteta koja je načinjena je pre svega psihološka”, ocenio je Đurić.

Đurić je razgovarao sa predstavnicima Srba i meštanima Goraždevca koji su ga informisali da je za vreme incidenta nestala struja u širem ataru sela. Sa njim su bili i oficir za vezu Beograda sa Prištinom Dejan Pavićević, ministri Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić i načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević.

"Srpski predstavnici u kosovskim institucijama zatražili su sastanak sa kosovskim premijerom Isom Mustafom o ovome, međunarodnu zajednicu smo podigli na naoge i očekujemo od njih da obezbede mir i stabilnost ovde", zaključio je Đurić.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021