Vesti
Politika

Đurđević Stamenkovski: Pregovaramo o Kosovu bez ijedne sile saveznice

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je da vlast čini "diplomatski presedan", jer pregovara o Kosovu i Metohiji bez ijedne sile saveznice, koja bi mogla da podrži srpske državne interese.

Đurđević Stamenkovski: Pregovaramo o Kosovu bez ijedne sile saveznice
Milica Đurđević Stamenkovski (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

Ona je u saopštenju navela da je izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je uporedio Zajednicu srpskih opština sa Minskim sporazumima, „još jedna potvrda da se Srbiji sprema prevara u Briselu, po istom modelu kojim je Zapad obmanjivao Ruse u Ukrajini“.

„Zbog čega vlast veruje Briselu i Evropskoj uniji kada nas iskustvo uči drugačije? Francusko-nemački plan treba odbaciti bez bilo kakvog dvoumljenja, jer srpska strana njime ništa ne dobija, a Kosovo stiče punu nezavisnost“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Prema njenim rečima, iza otpora „ultimatumu“, odnosno zahtevima da se prihvati francusko-nemački plan, ne stoje samo stranke državotvorne opozicije, već ceo srpski narod.

„Niko nema mandat da trguje Gračanicom, Visokim Dečanima i Bogorodicom Ljeviškom. Kosovski zavet nas je sabirao kroz vekove, tako će biti i danas“, rekla je Đurđević Stamenkovski.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023