Vesti
Politika

Đovani Fungo novi komandant KFOR-a

Na svečanoj ceremoniji u komandi NATO-a u Prištini, dosadašnji komandant KFOR-a general-major Giljermo Luiđi Miljeta predao je dužnost svom nasledniku Đovaniju Fungi.

Đovani Fungo novi komandant KFOR-a
Sa primopredaje dužnosti (Foto Kim)

Odlazeći komandant KFOR-a Miljeta je kazao da je za vreme njegovog komandovanja od trinaest meseci postignut napredak na Kosovu.

“Tada sam postavio prioritete i fokusirao sam na to da nastavim posao od klljučne važnosti, koji su tada uradili moji prethodnici, u onome što sam ja smatrao radovima u toku, sa ciljem da pruži podršku i olakša put kosovskog društva ka miru i stabilnosti“, kazao je odlazeći komndant KFOR-a Miljeta.

Primopredaja dužnosti izvršena je u prisustvu brojnih zvanica, a među njima bio je i predsednik Kosova Hašim Tači, koji je odlazećeg komandanta KFOR-a odlikovao vojnim ordenom za zasluge u njegovom radu, ali i zbog produbljenja poverenja i podrške koju je pružao svim građanima Kosova.

„KFOR je i dalje organizacija koja uživa najviše poverenja od strane građana Kosova. To nije tako slučajno. To je rezultat profesionalnog rada, nepristrasnog  i uspešnog posla koji su trupe KFOR-a vršile tokom svih ovih godina, rekao je kosovski predsednik.

Ceremonija primopredaje dužnosti na čelu KFOR-a propraćena je intoniranjem himne i počasnim predavanjem zastave NATO-a.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovala je i delegacija Vlade Kosova, predvođena premijerom Isom Mustafom, a bili su prisutni i predstavnici međunarodne zajednice, verski poglavari na Kosovu i predstavnici medija.Ostale vesti

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020