Vesti
Politika

Đorđević traži podršku kako Priština ne bi ušla u Unesko

Na Generalnoj skupštini Konferencije evropskih Crkava u Novom Sadu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je zamolio za podršku kada je u pitanju rešenost Srbije da ne dozvoli prijem Prištine u Unesko.
Đorđević traži podršku kako Priština ne bi ušla u Unesko
Zoran Đorđević (Foto Blic)

Zoran Đorđević je istakao da najveći deo kulturne baštine Kosova i Metohije čine primeri crkvene umetnosti i arhitekture srpskog naroda, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Kosovski Albanci i prištinska vlast, ne samo da nisu dokazali da imaju kapacitet da neguju našu kulturnu baštinu, već su pokazali odsustvo volje da spreče njeno uništavanje od navodno spontano okupljenih grupa Albanaca u pogromu 2004. godine, a često i aktivno učestvuju na njenom uništavanju, čemu možete posvedočiti danas, kada se gradnjom obilaznice auto-puta ugrožava manastir Visoki Dečani", istakao je Đorđević.

Naglasio je da je stav predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije da se u "pregovorima sa privremenim institucijama u Prištini" nađe kompromisno rešenje – rešenje kojim nijedna strana neće biti sasvim zadovoljna, ali će obe strane dobiti po nešto.

Ministar Đorđević je dodao da je, dolaskom Vučića, ustanovljen jedan sasvim novi put Srbije i jedna jasna vizija ekonomskog, privrednog i društvenog oporavka u kojoj će se iz srpske tradicije crpeti samo ono što je najbolje.

"Cilj koji je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić postavio pred sebe i sve nas veoma je visok, ali nije nedostižan. Za uzor nam može poslužiti jedna Švajcarska, koja je pravi primer države čiji su stanovnici sve do polovine 17. veka važili za najefikasniju najamničku vojsku u Evropi, da bi nakon toga usledila potpuna pacifikacija, a time i prosperitet njenih građana, koji danas uživaju jedan od najvećih životnih standarda u svetu", rekao je Đorđević.

Ministar je dodao da je za tako veliki iskorak potreban snažan zaokret u mentalitetu i svojevrsno otrežnjenje da bi se nakon dva veka duge tradicije stalne konfrontacije sa susedima i međusobnih sukoba i nepomirljivih podela, Srbija konačno okrenula potpunom definisanju i ostvarivanju sopstvenih nacionalnih interesa, oslanjajući se isključivo na sopstvene snage i potencijal.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020