Vesti
Politika

Đorđević: Položaj Srba na KiM poražavajući po međunarodnu zajednicu

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević boravio je u Kosovskom Pomoravlju. On je uoči Vidovdana kazao da sa Albancima može da se razgovara o pitanjima suživota i uređenja nekih tehničkih stvari.
Đorđević: Položaj Srba na KiM poražavajući po međunarodnu zajednicu
Mlađan Đorđević (Foto Zoran Lončarević)

Đorđević je kritikovao govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije.

"Svi u Srbiji znaju da na Kosovu i Metohiji žive Srbi. Ono što je Aleksandar Vućič rekao da nema Srba u Kosovu Polju, te da nema Srba u Đakovici, ja sam došao ovde da mu kažem da u Kosovskom Pomoravlju živi oko 30 hiljada Srba i da taj defetizam koji on širi svakako ne doprinosi njihovom opstanku ovde. Ono što smatram da je važno da se poruči Srbima danas na Vidovdan da je pitanje statusa Kosova i Metohije rešeno upravo na Vidovdan 1389.godine, da je rešeno ustavom Srbije i rezolucijom 1244 i da može da se razgovara sa Albancima o svim pitanjima suživota, uređenja nekih tehničkih stvari, ali što se tiče Srba sa Kosova i Metohije o tome ne može da se razgovara", rekao je Đorđević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Napominje da svaki građanin, bez obzira kako se politički izjašnjava, mora da ima adekvatnu i istu pomoć.

"Položaj Srba je stanje koje je poražavajuće po međunardnu zajednicu. Oni koji su okupirali Kosovo i Metohiju, a ono je okupirano od 99. godine, oni koji su došli da štite Albance, oni su se suočili time da ustvari Srbi žrtve albanskog terorizma bili i pre početka bombardovanja, a kasnije i sa ogromnim brojem kidnapovanih i proteranih", ističe Đorđević.

On je dodao da albanska vlast teško podnosi "postojanje Srba na ovom području", te da "oni žele da promene čak i istoriju, kao i pitanje verskih i kulturnih objekata koji predstavljaju srpsku kulturnu baštinu".

"Ja sam pristalica reciprociteta, da sve što oni nama čine mi njima uzvratimo. Ne mogu oni nama da zabrane da dođemo, da nam blokiraju autobuse, a da oni kroz Srbiju najnormalnije prolaze".

Kazao je da je predsednik Vučić potpisivanjem Briselskog sporazuma prekršio Ustav na 60 mesta, a da je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma uradio katastrofalne stvari po srpski narod. 

"Počnimo od toga da je jezero Gazivode dato na upravljanje nekoj američkoj korporaciji. Njegov govor je pun fraza i spremnosti da se trguje statusom Kosova u smislu da se ne može održati status kvo. Njegov govor je govor ucenjenog čoveka od strane Zapada. Sada je jedna završna faza gde on pokušava da naš narod zastraši i da prikaže da je ovo sad jedno rešenje koje je gotovo i da mi tu ne možemo da učinimo njišta", smatra Đorđević.

Tokom boravka na Kosovu Đorđević je posetio i Prilepac, rodno mesto kneza Lazara i manastir Draganac.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021