Vesti
Politika

"Đilasova deklaracija dokument o pomirenju tajkuna"

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić ocenio je da Deklaracija o pomirenju srpskog i albanskog naroda koju je predstavio Dragan Đilas ne predstavlja ništa više od dokumenta o pomirenju tajkuna i terorista, jer se zalaže u potpunosti za iste stvari kao i Priština.
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Ovo je još jedan od dokaza da oni pitanje Kosova ne shvataju na ozbiiljan naćin i dokazuje i pokazuje zašto beže od rasprave i zašto ne žele da dođu u Skupštinu, pokazuje da i dalje imaju kontituitet nemanja politike o KiM i da su spremni da zbog šake vlasti zauzmu potpuno identičan stav kao Ramuš Haradinaj, kao Kadri Veselji ali i kao drugi lideri opozicije u Prištini", kazao je Đurić novinarima u sedištu SNS-a.

Prema Đurićevim rečima, deklaracija ne donosi ništa sadržinski osim "pamfleta i koincidira sa stavovima Ramuša Haradinaja koji se kao i Đilas zalaže za tetritorijalni integritet Kosova u našoj južnoj pokrajini".

Predlog deklaracije se protivi bilo kakvoj promeni granica, rekao je Đurić i dodao da "svi znamo da su upravo oni u julu 2011. na Brnjaku i Jarinju uspostavili administrativne prelaze".


Đurić je ukazao da se Đilas u dokumentu zalaže za slobodu kretanja, iako je poznato, kako je naveo, da je Borko Stefanović koji je prema njegovim rečima jedan od, verovatno, koautora teksta, postigao dogovor o uspostavljanju de fakto granice i prelaza.

"Govore o uspostavljanju akademske saradnje i one u oblasti obrazovanja, a zaboravljaju da je Đilasova, Jeremićeva i Tadićeva vlast, odnosno Stefanović kao glavni pregovarač, napravila sporazum sa Prištinom po kome je čitav naš Univerzitet ostao nepriznat", kazao je Đurić.

Prema njegovim rećima, taj dogovor predviđa da institucije Srbije priznaju njihove diplome, ali ne i oni naše.

U deklaraciji potpuno podrzavaju integritet na isti naćin kao Ramuš Haradinaj i kao zemlje koje se zalažu za nezavisnost Kosova, naveo je Đurić.

Đurić je izrazio žaljenje što uz sve to u deklaraciji govore da nisu za rešenje statusa, ali nisu ni za status kvo.

"Dakle, nisu ni za to da se nešto menja, a ni da stvari ostanu iste", kazao je Đurić i dodao da ti ljudi ne znaju šta hoće.

"Kada pogledate tekst deklaracije, koji sa razlogom nazivam deklaracijom o pomirenju tajkuna i terorista, vidite da nema nikve razlike između njihovih stavova", rekao je Đurić.

On je ocenio i da Đilas i deo opozicije pokušavaju da zanemare institucije Srbije, da žele da ih ponize, time što ignorišu parlement, star više od dva veka, "da državu u celosti i njene insitucije blate u blatu svoje dnevne neuspešne politke".Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021