Vesti
Politika

Đilas: O Kosovu mora da postoji konsenzus

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da "o nekim stvarima mora da postoji konsenzus" u državi, a da se to pre svega odnosi na pitanje Kosova, kao i da "u politici mora da se uvede reč odgovornost", a ne da neko priča šta narod voli da čuje.

Đilas: O Kosovu mora da postoji konsenzus
Dragan Đilas (Foto BETA/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Đilas je za RTS, u vezi sa pozivom desničarskih stranaka za potpuno odbijanje francusko-nemačkog, odnosno predloga EU za put normalizacije odnosa sa Kosovom, izjavio da to znači da su oni "za rat".

Lider SSP je rekao da je sa izaslanikom Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o tom predlogu, kada je boravio u Beogradu, i da mu je Lajčak preneo da "bez Zajednice srpskih opština nema sporazuma".

"Očekujem pritisak na albansku stranu da se to desi", rekao je Đilas i dodao da se tokom sastanka "videla jasna želja Lajčaka da Srbija zaista krene putem EU, što je za SSP najvažnija stvar".

Đilas je naveo da "Lajčak smatra da je tekst (francusko-nemačkog predloga) završen i da o njemu neće biti daljih prgovora, a onda koristi reč ’normalizaciju’ za koju ne znam šta znači".

Dodao je da smatra "da bi naša pozicija u ovome bila još bolja ako bi se Srbija okrenula EU i uvela sankcije Rusiji", kao i da "posledice toga da mi ostanemo izolovani neće biti samo u ovom sporazumu".Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023