Vesti
Politika

Đilas: O Kosovu mora da postoji konsenzus

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da "o nekim stvarima mora da postoji konsenzus" u državi, a da se to pre svega odnosi na pitanje Kosova, kao i da "u politici mora da se uvede reč odgovornost", a ne da neko priča šta narod voli da čuje.

Đilas: O Kosovu mora da postoji konsenzus
Dragan Đilas (Foto BETA/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Đilas je za RTS, u vezi sa pozivom desničarskih stranaka za potpuno odbijanje francusko-nemačkog, odnosno predloga EU za put normalizacije odnosa sa Kosovom, izjavio da to znači da su oni "za rat".

Lider SSP je rekao da je sa izaslanikom Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o tom predlogu, kada je boravio u Beogradu, i da mu je Lajčak preneo da "bez Zajednice srpskih opština nema sporazuma".

"Očekujem pritisak na albansku stranu da se to desi", rekao je Đilas i dodao da se tokom sastanka "videla jasna želja Lajčaka da Srbija zaista krene putem EU, što je za SSP najvažnija stvar".

Đilas je naveo da "Lajčak smatra da je tekst (francusko-nemačkog predloga) završen i da o njemu neće biti daljih prgovora, a onda koristi reč ’normalizaciju’ za koju ne znam šta znači".

Dodao je da smatra "da bi naša pozicija u ovome bila još bolja ako bi se Srbija okrenula EU i uvela sankcije Rusiji", kao i da "posledice toga da mi ostanemo izolovani neće biti samo u ovom sporazumu".Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023