Vesti
Politika

Đilas: Može da se razgovara o svemu, osim o priznanju Kosova

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je naveo je da je sagovornicima u Vašingtonu, gde je u poseti delegacija njegove stranke, poručio da je stav SSP-a u vezi Kosova da može da se razgovara o svemu, osim o priznanju.
Đilas: Može da se razgovara o svemu, osim o priznanju Kosova
Delegacija SSP-a sa Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom (Foto Tviter@MarinikaTepic)

On je rekao da su se članovi SSP susreli sa zamenicom državnog sekretara SAD Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom.

"Ponovili smo stav da Srbija ne može da prizna Kosovo i da od nas to ne treba tražiti", kazao je Đilas u emisiji "Studio Live" na N1.

Prema Đilasovim rečima, američki zvaničnici nisu dali nikakve precizne podatke o dokumentu za Srbiju i Kosovo iza kog navodno stoje predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Lider SSP ponovio je da Srbija treba da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije, a da bi prekid pregovora o članstvu Srbije u EU zbog potpisivanja sporazuma sa Rusijom bi bio pogrešan korak.

"Smatramo da to ne bi bila adekvatna mera, nego da treba raditi upravo suprotno", rekao je on.

Podsetimo, ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali su u Njujorku sporazum o konsultacijama dva ministarstva u naredne sve godine.

Na pitanje da li su sagovornici razumeli sa čime se opozicionari u Srbiji suočavaju ocenio je da "oni jako dobro znaju kako Srbija danas izgleda".

Kako je Dragan Đilas kazao, SSP je informisala američke zvaničnike da smatraju da je neophodno da se mediji oslobode i da neka profesaionalna televizija dobije nacionalnu frekvenciju.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022