Vesti
Politika

Đakovica: "Zajednica neće proći"

Kosovska parlamentarna opozicija danas je u Đakovici održala novi protest protiveći se Sporazumu o zajednici srpskih opština, prenose prištinski mediji.

Đakovica:
Protest opozicije u Đakovici (Foto Gjakova Sot)

Prema navodima medija, na trgu "Majka Tereza" aktivisti su nosili transparente "Zajednica neće proći", a protest je protekao bez incidenata.

Na skupu je rečeno da će se slični protesti održati i po drugim gradovima na Kosovu, a lider Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj poručio je da hapšenja, i pretnje neće "zatvoriti usta" opoziciji sve dok se ne povuku sporazumi koje opozicija smatra štetnim.

Tri opozicione stranke već četiri meseca opstruiraju rad skupštine, a lider Samoorpedeljanja Aljbin Kurti u pritvoru je zbog remećenja rada i bacanja suzava u parlamentu.

Kosovski premijer Isa Mustafa juče je pozvao opoziciju na dijalog, ali je ona to odbila. Mustafa je prethodno americkom državnom sekretaru Džonu Keriju obećao da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljnen, a sklopljeni sporazumi primenjeni.



Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021