Vesti
Politika

Direktor ’’Telekoma’’ razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, sastao se sa više predstavnika ambasada i drugih međunarodnih organizacija u Prištini sa kojima je razgovarao o pokušaju zabrane rada MTS DOO na Kosovu.
Direktor ’’Telekoma’’ razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini
Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić (Foto Kim)

Lučić je rekao da do petka ističe rok za odlučivanje, te da ima nameru da predstavnicima međunarodne zajednice predstavi sve posledice eventualno negativne odluke vlasti u Prištini, koja bi značila i kršenje Briselskog sporazuma.

On je dodao da MTS DOO na Kosovu radi onako kako je definisano Briselskim sporazumom i da bi njegovo gašenje imalo velike posledice.

„Ako je Briselskim sporazumom već od 2015. godine definisano kako radi MTS i ako mi radimo isključivo u korist korisnika i uopšte ni na koji način ne smetamo ovim vlastima, ovo gašenje na ovaj nezakonit način, imalo bi velike posledice. To je onda dodatni pritisak na srpsku zajednicu da se seli. Sa druge strane, ako je najveća srpska investicija da se 250 zaposlenih na ovakve načine seli, onda bi stvarno bila poruka bez presedana i za srpsku zajednicu i za srpsku kompaniju“, rekao je Lučić.

Generalni direktor Telekoma Srbije je dodao da im predstavnici međunarodne zajednice daju podršku, kao i da ga to ohrabruje da će ipak, na kraju, u ovom slučaju pobediti.

„Mi smo malo ušli u kontraofanzivu tom Briselskom sporazumu, jeste definisano da mi, što se tiče fiksne dozvole imamo za teritoriju čitavog Kosova i Metohije, a što se tiče mobilne, da imamo privremenu dozvolu sa privremenim brojem baznih stanica do izdavanja treće licence tendera kada bi mi imali pravo da konkurišemo“, rekao je on.

Lučić je istakao da tender za treću licencu nikada nije raspisan, a da se ona pominje u Briselskom sporazumu, kao i da se na nju čeka već 10 godina.

„Svi znaju da bi mi bili pobednici i sad kad se već postavlja pitanje našeg rada i kad smo već ambasade informisali, pomenuli smo i to pitanje jer, prvo, limitira nam broj repetitora i u srpskim delovima ponekad otežava rad i nisu naši korisnici u srpskim delovima potpuno zadovoljni kvalitetom. Drugo, davanjem licence na čitavoj teritoriji bili bi konkurenti, pa bi se borili sa konkurencijom za tržište. I bio bi znatno bolji kvalitet i cena na čitavoj teritoriji, tako da sad smo i to pitanje postavili na dnevni red“, zaključio je Lučić.

Agencija za registraciju poslovanja u Prištini (ARBК) 31. jula je poništila sertifikat o registraciji i poslovanju MTS-a na Kosovu, na šta je Telekom Srbija podneo žalbu na rešenje o zabrani rada te kompanije, odnosno o brisanju firme MTS DOO iz registra preduzeća na Kosovu.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023