Vesti
Politika

Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova

Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Tokom posete direktora Policije (Foto Policija Kosova)

Tokom posete policijskim stanicama u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i policijskoj stanici Severna Mitrovica, Hodža se sastao sa rukovodećim osobljem Regionalne direkcije, dežurnim komandirima stanica i policijskim službenicima. Iako to u saopštenju nije precizirano, Hodža je, prema objavljenim fotografijama - posetio i policajce specijalne jedinice na punktu na Bistričkom mostu.

Cilj poseta je, navode iz policije, da se izbliza sagleda rad policijskih službenika i rezultati koji su, ističu - "postignuti uprkos izazovima". Fokus sastanaka bio je "dalji razvoj aktivnosti policije u zajednici", te "podsticanje građana i zajednica bez razlike na dalju saradnju i prijavljivanje slučajeva za još veću bezbednost" - stoji u saopštenju KP-a.

Navode i statističke podatke - u periodu od 01.01.2023. do 15.03.2023. prijavljeno i evidentirano 109 slučajeva različite prirode, koje su policijske stanice na severu rešile.

"Međuinstitucionalna i građanska saradnja ostaje jedan od glavnih ciljeva upravljanja bezbednošću, sprečavanja kriminala i krijumčarenja, kao i obezbeđivanja mirnijeg i bezbednijeg okruženja za sve građane" - dodaje se.

Između ostalog, rukovodstvo KP zahvalilo je policajcima na "neumornom radu" i "bespoštednoj posvećenosti u interesu nacionalne bezbednosti", pružilo im je "punu podršku" i "ohrabrilo ih da nastave sa profesionalnim radom u sprovođenju zakona, obezbeđivanje bezbednosti, kao i održavanje javnog reda i mira".

Ovo je prva Hodžina poseta severu Kosova od njegovog imenovanja.

 Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023