Vesti
Politika

’’Diplomatskom borbom uspeli smo da Priština odloži odluku’’

Odlučnom diplomatskom borbom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Beograda, naročito intenzivno u poslednja 24 časa, uspeli smo da Kvinta i SAD izvrše pritisak na Aljbina Kurtija i da Priština odloži primenu odluka o registarskim tablicama i dokumentima, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

’’Diplomatskom borbom uspeli smo da Priština odloži odluku’’
Petar Petković (Foto Tanjug/Tara Radovanović)

On je izrazio nadu da je period ispred nas period gde ćemo u Briselu, uz tešku političku borbu, probati da dođemo do kompromisnog rešenja.

"Priština je i nakon ponoći nastavila da izdaje ulazno-izlazni dokument, to nije ispoštovano, razgovaramo sa Srbima na KiM, učinićemo sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, ali našem narodu je dozlogrdilo, niko ne može više da trpi teror Aljbina Kurtija", rekao je Petković za RTS.

Petković je ukazao da je jasno da su Kurti i Priština želeli sukobe i naveo da su u bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice doveli stotine oklopnih vozila i "do zuba" naoružanih specijalaca Rosu, koji su, kaže, imali za cilj da tokom noći upadnu na sever KiM i obračunavaju se sa golorukim srpskim narodom.

Petković je naglasio da je situacija veoma dramatična i da je Beograd na to upozoravao nedeljama i mesecima unazad.

Na pitanje šta će sada učiniti Srbi na KiM i da li se dve strane vraćaju na pregovarački sto, Petković je odgovorio da je Beograd u stalnom kontaktu sa srpskim narodom, te ponovio da se ne može jednostrano, protiv-pravno primenjivati sporazum.

"To je onda kršenje sporazuma. Jedino mesto gde to možemo da rešavamo jeste Brisel. Spremni smo na dijalog i uvek insistiramo na dijalogu, koliko god da su teška pitanja koja se nalaze na briselskom stolu", istakao je Petković.

Nakon što je Priština na mesec dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, Petković kaže da je Priština i nakon ponoći nastavila sa izdavanjem tog ulazno-izlaznog dokumenta.

"Budite uvereni da razgovaramo sa Srbima na KiM i da ćemo učiniti sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, jer dozlogrdilo je i našem narodu, niko više ne može da trpi Aljbina Kurtija", rekao je Petković, dodajući da Kurti "gazi sve institucije i ide u otvorenu institucionalnu borbu i svakodnevno nasilje prema Srbima".

Istakao je da je jučerašnje obraćanje predsednika Vučića bila molba da sačuvamo mir i stabilnost i molba Kvinti da "urazumi Kurtija".Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022