Vesti
Politika

"Dijalog u srdačnoj i konstruktivnoj atmosferi"

Posle 14 meseci, delegacije Beograda i Prištine na tehničkom nivou raspravljale su u Briselu o pitanjima vezanim za slobodu kretanja, registarske tablice, integrisano upravljanje administratinvim prelazima i pravosuđe.
Brisel (Foto Kim)

Nakon sastanka, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič ocenila je da je današnji, prvi dan nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, protekao u srdačnoj, rezultatima orijentisanoj i konstruktivnoj atmosferi.

"Rad na implementaciji se nastavlja, to je prvi sastanak posle dužeg vremena. Važno je da imamo sastanak, da su rasprave u toku. Mi očekujemo konstruktivan angažman i sa jedne i sa druge strane, kako bi u takvom duhu došlo i do primene svih dogovora", rekla je Maja Kocijančič.

Ključna tema za Beograd formiranje Zajednice srpskih opština biće tema razgovora sutra kao i energetika i most u Kosovskoj Mitrovici.

Beograd je uoči razgovora odbacio kao neprihvatljive zahteve Prištine da revidira sporazum.

Današnji sastanak, koji se održava posle duže pauze, kako RTS saznaje, mogao bi da bude uvod serije sastanaka na tehničkom pa i nanajvišem političkom nivou u narednim nedeljama.

Sutra je predviđeno da trilateralni sastanak delegacija Beograda i Prištine, uz pristustvo predstavnika Evropske služne za spoljne poslove, počne oko 11 časova i završi se do 16 časova.Ostale vesti

Odalović: Priština treba da otvori arhive, ljudi nisu nestali u šumi
Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je za RTS da je Ranko Grujić, koji je poginuo od NATO bombi, pre dva dana ponovo sahranjen kod Peći i da to nije jedini primer skranavljenja grobalja.
  • 08.03.2021
Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021