Vesti
Politika

"Dijalog u kome Srbija ispunjava želje drugih je apsurdan"

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

Dodao je da je apsurdan dijalog u kome Srbija treba da pod pritiskom ispunjava želje druge strane.

"Svako ishitreno ili nametnuto rešenje, koje jednostrano privileguje jednu, a oštećuje drugu stranu, suštinski je neprimenjivo i nepravedno. Insistiranje na promeni granica protivno rezoluciji 1244 UN kao preduslova za dogovor je otvoreni poziv za dalji konflikt u celom regionu", napisao je Janjić na svom Tviteru.

Kako je rekao, nastavak dijaloga u kome se radi na unapređenju života ljudi, zaštiti ugrožena srpska baština na KiM, zaustavi iseljavanje mladih ljudi i popravi ekonomska situacija je od vitalnog značaja, a da bi primer političkog diktata bio sporazum koji bi ugrozio opstanak srpskog naroda i SPC, doveo do brisanja istorije.

On je dodao da bi takav dijalog pre ili kasnije doveo do konflikta koji bi ugrozio ceo region i samu EU, kao i da nijedna normalna zemlja to ne bi prihvatila.

"Pravedno rešenje situacije na KiM u velikoj meri će uticati na budućnost i ugled EU kao posrednika. EU u ovoj ulozi sa stavom zemalja članica koje nisu priznale KiM, pre svega zbog mogućih posledica za svoje države, ima obavezu da ostane statusno neutralna i posrednik dobre volje", rekao je iguman manastira Visoki Dečani.

Janjić ocenjuje i da je uloga SAD u procesu dijaloga veoma važna, posebno ukoliko se podrži traženje balansiranog rešenja, poštovanje ljudskih i verskih prava, zaštite svetinja SPC, što su, kaže on, rešenja koje će unaprediti ceo region.

 

 Ostale vesti

Kurti pozdravlja odluku SAD
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
  • 08.12.2021
Povučen predlog zakona
Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
  • 08.12.2021
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
  • 08.12.2021
Poseta Gorana Rakića Opštini Gračanica bez prisustva medija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas Opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom Ljiljanom Šubarić. Mediji nisu pozvani da isprate ovaj događaj.

  • 08.12.2021
Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

  • 08.12.2021
Veber: Preokret zbog nove koalicione Vlade u Nemačkoj
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je sinoć da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.
  • 08.12.2021