Vesti
Politika

"Dijalog u kome Srbija ispunjava želje drugih je apsurdan"

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

Dodao je da je apsurdan dijalog u kome Srbija treba da pod pritiskom ispunjava želje druge strane.

"Svako ishitreno ili nametnuto rešenje, koje jednostrano privileguje jednu, a oštećuje drugu stranu, suštinski je neprimenjivo i nepravedno. Insistiranje na promeni granica protivno rezoluciji 1244 UN kao preduslova za dogovor je otvoreni poziv za dalji konflikt u celom regionu", napisao je Janjić na svom Tviteru.

Kako je rekao, nastavak dijaloga u kome se radi na unapređenju života ljudi, zaštiti ugrožena srpska baština na KiM, zaustavi iseljavanje mladih ljudi i popravi ekonomska situacija je od vitalnog značaja, a da bi primer političkog diktata bio sporazum koji bi ugrozio opstanak srpskog naroda i SPC, doveo do brisanja istorije.

On je dodao da bi takav dijalog pre ili kasnije doveo do konflikta koji bi ugrozio ceo region i samu EU, kao i da nijedna normalna zemlja to ne bi prihvatila.

"Pravedno rešenje situacije na KiM u velikoj meri će uticati na budućnost i ugled EU kao posrednika. EU u ovoj ulozi sa stavom zemalja članica koje nisu priznale KiM, pre svega zbog mogućih posledica za svoje države, ima obavezu da ostane statusno neutralna i posrednik dobre volje", rekao je iguman manastira Visoki Dečani.

Janjić ocenjuje i da je uloga SAD u procesu dijaloga veoma važna, posebno ukoliko se podrži traženje balansiranog rešenja, poštovanje ljudskih i verskih prava, zaštite svetinja SPC, što su, kaže on, rešenja koje će unaprediti ceo region.

 

 Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021