Vesti
Politika

Dijalog u Briselu se nastavlja, Tači tu nije neophodan

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija potopila je razgovore u Vašingtonu. Predstavnici EU misle da su jedini pravi razgovori u Briselu – a tamo, kažu, Tači ionako nije neophodan.
Dijalog u Briselu se nastavlja, Tači tu nije neophodan
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ima onih koji kažu da podizanje optužnice protiv Tačija "nije bilo neočekivano“, ali trenutak u kojem se to dogodilo, par dana pred zakazani susret lidera Srbije i Kosova u Vašingtonu, bio je iznenađenje za sve.

Na prvom mestu za američke organizatore sastanka koji se već duže vreme utrkuju sa EU oko zasluga u dijalogu Beograda i Prištine, ali i za samog Tačija koji je sve nade polagao upravo u razgovore u Vašingtonu.

Sa druge strane, EU koja naglašava da "postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine i to onaj koji se odvija u Briselu“, još pre povlačenja Tačija iz razgovora insistirala je na tome da Priština odredi novi pregovarački tim i glavnog pregovarača, a da je Tači "dobrodošao“ ako želi da se pridruži.

Sada u Briselu kažu da se ne mešaju, ali da podržavaju rad Tužilaštva.

Od Prištine očekuju da ispuni dogovoreno o nastavku dijaloga u Briselu tokom jula.

"Važno je da Specijalno tužilaštvo nezavisno nastavi posao, bez ikakvog uplitanja spolja“, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U Kancelariji Žosepa Borela, šefa diplomatije EU i glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, kažu da podizanja optužnice protiv Tačija i odlaganje sastanka u Vašingtonu ne treba da utiče na nastavak dijaloga u Briselu.

"Sto je spreman, datumi mogu biti usaglašeni. Nije na nama da biramo sa kim ćemo da pričamo. Na Kosovu je da izabere ko će u trenutnoj situaciji najbolje predstavljati njegove interese“, kaže Borelov portparol.

Fon Kramon: Nije posao Tačija da vodi dijalog

Izvestioci Evropskog parlamenta za Kosovo i Srbiju, Viola fon Kramon i Vladimir Bilčik, nedavno su zajedno pružili podršku nastavku dijaloga i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku.

"Verujem da proces pred Sudom i dijalog Beograda i Prištine mogu i treba da se razdvoje“, kaže Viola fon Kramon za DV.

"Više ćemo o optužnici znati nakon saslušanja, ali to ne bi trebalo da ima veze sa dijalogom. Dijalog treba da pomogne rešavanju nesuglasica između dve države bez obzira ko su lideri tih zemlja", smatra ona.

Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Fon Kramon ocenjuje da je EU nepristrasan posrednik u dijalogu. U izjavi za DV ona kaže da je optimista i da očekuje napredak već tokom ovog leta.

"Ustav (Kosova) je vrlo jasan i kaže da je glavni pregovarač premijer, a ne predsednik. Tači kao predsednik ima važnu ulogu, ali nije njegov posao da postiže dogovore i nastavlja dijalog“, naglašava Fon Kramon.

Bilčik: Porodice žrtava čekaju pravdu

"Posvećenost Kosova dijalogu ne bazira se samo na jednoj osobi. U pitanju je proces koji treba da se oslanja na političko vođstvo u Prištini. Verujem da će Kosovo moći da obezbedi odgovarajuće predstavnike za sledeću rundu dijaloga“, kaže za DV izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

On navodi da pomno prati i podržava rad Specijalnog tužilaštva za Kosovo.

"Istrage zločina počinjenih tokom rata na Kosovu deo su komplikovanog procesa identifikacije počinilaca i pronalaženja istine o groznim zločinima. To je od suštinskog značaja za pomirenje i napredak celog regiona, ali i presudno za evropski put Kosova“, navodi Bilčik.

"Ne smemo da zaboravimo da nije u pitanju neki apstraktan proces jer još uvek postoje porodice žrtava koje čekaju pravdu“, zaključuje Bilčik.

Nakon podizanja optužnice protiv Tačija, specijalni izvestilac EU Miroslav Lajčak, razgovarao je u Briselu odvojeno sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem.

Zajedničke ocene su da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nema alternativu i da se nastavak očekuje u narednim nedeljama.Ostale vesti

Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020
Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020