Vesti
Politika

"Dijalog se ne može koristiti za kratkoročne političke rasprave"

Evropska unija poručila je kosovskim političarima da dijalog nema alternativu ukoliko žele da se realizuje težnja građana Kosova da imaju evropsku budućnost, a portparol EU Peter Stano izjavio je danas da su pozivi pojedinih kosovskih lidera da se prekine dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom pokušaj da se ta tema iskoristi za kratkoročni cilj.
Peter Stano (Foto Gazeta Tema)

“Kosovsko društvo je dovoljno zrelo da shvati da se dijalog ne može koristiti za kratkoročne političke rasprave”, naglasio je Stano u izjavi Radiju Slobodna Evropa.

Nakon potvrđivanja optužnice specijalnog suda u Hagu, koja tereti bivšeg predsednika Kosova, Hašima Tačija i četvoricu njegovih saradnika iz ratnog perioda, kosovski političari su u više navrata pozvali na prekid dijaloga sa Srbijom.

Taj stav podržava i koalicioni partner u kosovskoj vladi Alijansa za Budućnost Kosova, a nedavno ga je iznela i vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani, koja je preuzela tu fukciju prošle nedelje, nakon ostavke Hašima Tacija.

Bez obzira na političke prilike na Kosovu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak odlučni su da nastave da pomažu dijalog kako bi se postigao sveobuhvatan sporazum, kazao je Stano.

On je dodao da zbog toga evropske institucije cene posvećenost kosovskog premijera Avudulaha Hotija dijalogu.

“EU ceni jasnu viziju premijera Hotija o tome i njegovu spremnost da napravi težak izbor pokazujući doslednost, zrelost i umerenost, posebno u ovim izazovnim vremenima”, istakao je Stano.

Prema njegovim rečima, Evropska perspektiva Kosova je stvarna, ali ispunjenje obaveza je u rukama naroda Kosova i izabranog rukovodstva.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020