Vesti
Politika

"Dijalog se mora zaključiti međusobnim priznanjem"

"Kosovske institucije odlučne su da nastave dijalog, koji se mora zaključiti međusobnim priznanjem dve zemlje", kazala je predsednica Kosova Vjosa Osmani tokom sastanka sa Specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Miroslav Lajčak i Vjosa Osmani (Foto ZPRK)

Dijalog Beograda i Prištine je bio glavna tema njihovog susreta.

Osmanijeva je poručila "da su kosovske institucije odlučne da nastave dijalog koji se mora zaključiti međusobnim priznanjem dve zemlje".

Tokom sastanka, kako se napominje u saopštenju Predsedništva Kosova, Lajčak je naglasio "da niko neće tražiti od Kosova da pregovora o ustavnosti, teritorijalnom integritetu i njegovoj unutrašnjoj funkcionalnosti".

Osmani je izrazila zabrinutost zbog, kako tvrdi "uplitanja Srbije u unutrašnja zbivanja u Crnoj Gori, ali i Bosni i Hercegovini, što izaziva nemire i novi talas nestabilnosti u regionu".

"Kosovo je stalno bilo žrtva takvih tendencija destabilizacije, ali činjenica da se nešto slično već dešava u okolnim zemljama, poziv je na potrebu hitnog odgovora EU u smislu osude i sprečavanja takvog razvoja", poručila je Osmanijeva i zaključila:

"Percepcija građana Kosova o dijalogu je usko povezana sa odlučnošću EU da stvori jasnu integracionu perspektivu. Šta više, liberalizacija viza za Kosovo je od životnog značaja što se tiče kredibiliteta EU".Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021