Vesti
Politika

"Dijalog s Kosovom je ključan"

Dijalog sa Kosovom je ključan za evropski put Srbije, objavili su danas predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen i evropski komesar za pregovore o proširenju Oliver Varhelji nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.
Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen (Foto Tviter AVucic)

Fon Der Lajen je tražila od Vučića da se "prioritetno" reše "svi izborni nedostaci" i ohrabrila rukovodstvo Srbije da nakon opštih izbora podstiče "istinski dijalog sa svim političkim snagama", kako bi se pokrenule reforme u vezi sa EU, za koje je potreban široki konsenzus, navedeno je u saopštenju EK, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je navedeno, Ursula fon der Lajen je podržala ponovno uspostavljanje olakšanog dijaloga između Prištine i Beograda.

Ona se sa Vučićem složila oko važnosti napredovanja u reformama neophodnim za napredak na putu ka EU, "naročito na polju vladavine prava i borbi protiv korupcije", navedeno je u saopštenju.

"Nakon izbora, širi dijalog sa svim političkim snagama je potreban da bi se napravio korak napred u reformama koje su potrebne kako bi se Srbija približila EU", napisala je Ursula fon der Lajen na svom tviter nalogu nakon sastanka sa Vučićem.

 

 

I Varhelji je naglasio da je ključ evropskog puta Srbije dijalog sa Kosovom.

U poruci na tviteru nakon sastanka on je napisao da EU nastavlja da podržava Srbiju u ekonomskom oporavku zbog pandemije i da je u tom smislu regionalna saradnja krucijalna.

 

 

Na sastanku je bio pristuan i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.‚

 Ostale vesti

Političke stranke mogu potrošiti do 950.633 evra za loklane izbore
Centralna izborna komisija odobrila je na subotnjem sastanku novčana ograničenja potrošnje političkih subjekata za lokalnu izbornu kampanju 17. oktobra. Prema odluci CIK-a, gornja granica rashoda je u iznosu od 950.633 evra.
  • 19.06.2021
Od danas prijava političkih partija za lokalne izbore na Kosovu
Prijava za sertifikaciju političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata koji žele da učestvuju u Lokalnim izborima na Kosovu biće moguća od danas do 16. avgusta, saopšteno je iz CIK-a.
  • 18.06.2021
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
  • 18.06.2021
Guterešu i drugi mandat generalnog sekretara UN
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.
  • 18.06.2021
Brnabić: Region frustriran odnosom EU prema proširenju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona, dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

  • 18.06.2021
Koha: Osmani u Antaliji tražila uklanjanje fusnote
Kosovska predsednica Vjosa Osmani se na jučerašnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koji je održan u Turskoj usprotivilia zvezdici i fusnoti pored imena Kosova i da je tražila da se oni uklone sa dokumenata koji se usvajaju, piše prištinski list Koha, prenosi Tanjug.
  • 18.06.2021