Vesti
Politika

"Dijalog s Kosovom je ključan"

Dijalog sa Kosovom je ključan za evropski put Srbije, objavili su danas predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen i evropski komesar za pregovore o proširenju Oliver Varhelji nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.
Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen (Foto Tviter AVucic)

Fon Der Lajen je tražila od Vučića da se "prioritetno" reše "svi izborni nedostaci" i ohrabrila rukovodstvo Srbije da nakon opštih izbora podstiče "istinski dijalog sa svim političkim snagama", kako bi se pokrenule reforme u vezi sa EU, za koje je potreban široki konsenzus, navedeno je u saopštenju EK, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je navedeno, Ursula fon der Lajen je podržala ponovno uspostavljanje olakšanog dijaloga između Prištine i Beograda.

Ona se sa Vučićem složila oko važnosti napredovanja u reformama neophodnim za napredak na putu ka EU, "naročito na polju vladavine prava i borbi protiv korupcije", navedeno je u saopštenju.

"Nakon izbora, širi dijalog sa svim političkim snagama je potreban da bi se napravio korak napred u reformama koje su potrebne kako bi se Srbija približila EU", napisala je Ursula fon der Lajen na svom tviter nalogu nakon sastanka sa Vučićem.

 

 

I Varhelji je naglasio da je ključ evropskog puta Srbije dijalog sa Kosovom.

U poruci na tviteru nakon sastanka on je napisao da EU nastavlja da podržava Srbiju u ekonomskom oporavku zbog pandemije i da je u tom smislu regionalna saradnja krucijalna.

 

 

Na sastanku je bio pristuan i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.‚

 Ostale vesti

Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020
Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020