Vesti
Politika

Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Iako se pandemija koronavirusa u regionu ponovo "zahuhtava", političari kao da ne mare, pa EU svim silama nastoji da se dijalog Kosova i Srbije nastavi. Smetnja nastavku razgovora nije ni disbalans na mestu glavnog pregovarača, iako će Srbiju predstavljati predsednik, a Kosovo premijer.

Analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je dobra stvar što dijalog konačno počinje.

„Stvoreni su uslovi da se razgovara o pitanjima koje muče dve zemlje i dva naroda. Sam čin nastavka dijaloga po meni je važan, bez obzira koje će biti teme, zato što će strane odlučivati o određenim temama. Ova nedelja je važna, da se susretnu, da se stvori dobra atmosfera i da se počnu konkretno sprovoditi dogovori iz Briselskog sporazuma koji se nisu sprovodili i koji su sprovedeni delimično“, naveo je Tahiri.

Politikolog Stefan Filipović smatra da Evropska unija u poslednjem trenutku želi da povrati svoju ulogu posrednika.

„Održavanje sastanka za vreme pandemije koronavirusa može da bude upitno samo sa pozicije veće ili manje uključenosti javnosti i transparentnosti u čitav proces. Stiče se utisak da se nešto može dešavati, dok su oči javnosti više uprte u priču oko pandemije koronavirusa. Brisel, odnosno Evropska unija, u poslednjim trenucima želi da ponovo povrati inicijativu u onome što jeste njena uloga, to je da bude fasilitator. Samo želim da podsetim da joj je tu ulogu dala Skupština Ujedinjenih nacija što je takođe, podržao zvanični Beograd. Sve to jeste zvanično i formalno, pa Brisel ima obavezu da ovo čini. To je obaveza i prilika EU da pokuša da se nametne i konačno pokaže kao značajan geopolitički faktor u Evropi“, kazao je Filipović.

Izvršni direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Milićević podseća da je Samitu u Parizu i nastavku dijaloga u Briselu, prethodio neuspeli nastavak dijaloga pod pokrivetljstvom SAD.

„Bilo je neophodno, čak i tokom pandemije, da se iznađe mogućnost nastavka dijaloga jer je bilo evidentno da je taj nastavak bio itekako potreban. Ako imamo u vidu sva dešavanja vezana za pandemiju, restriktivne mere i sa jedne i sa druge strane, odnosno brojna nerazumevanja koja su proistekla na relaciji Beograda i Prištine, a koja su zahtevala bilateralni ili onlajn sastanak kojim bi se neke od tih stvari razrešile. Jednako je važno da se u ovom momentu priča očigledno vraća na evropski teren, pa će administracija Evropske unije očigledno biti glavni posrednik u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine“, rekao je Milićević.

On smatra da je za obe delegacije bitno šta će biti na agendi.

„Treba se fokusirati na ono što jeste do sada dogovoreno, a što je proisteklo kao obaveza iz Birselskog sporazuma. To porističe iz onoga što je do sada urađeno, šta će biti sa Zajednicom srpskih opština. Naravno, jednako bitna, a rekao bih i najbitnija, ukoliko se teži postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, je promena javnog narativa i sa jedne i sa druge strane. Tu se potecijalno stvara pozitivna klima za nastavak dijaloga i za proces sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine“, istakao je Milićević.

Na zakazanom sastanku u nedelju Kosovo će predstavljati premijer Avdulah Hoti, a Srbiju predsednik Aleksandar Vučić. Tahiri je naveo da je dobro što „institucije predstavljaju i jednu i drugu zemlju“.

„Na Kosovu i u Srbiji postoji određena razlika u predstavljanju i u njihovoj snazi u parlamentu. Međutim, dijalog će trajati, pa sada, u ovom trenutku, ne vidim neki veliki značaj ovog predstavljanja. Važno je da će biti na visokom nivou i da se razgovara. Neće biti nekog sporazuma koji će se razmatrati u Skupštini. Avdulah Hoti je libelarne orijentacije, čovek bez zamerki i verovatno će njegov prvi nastup biti dobar i sa Makronom i sa Merkelovom, a naročito sa Vučićem jer je on uvek taj koji daje zamerke drugim liderima tamo, pa će mu Hoti verovatno biti prihvatljiv i naći će zajednički jezik, da stvore atmosferu za sporazum“, kazao je Tahiri.

Stefan Filipović smatra da su u pogledu predstavljanja to različite karakteristike političkog i partijskog sistema.

„U Beogradu dominira SNS, odnosno partija na čijem je čelu Aleksandar Vučić i on sve bitne stvari delegira, vodeći se tom političkom moći koju on ima, delegira (sam) sebi da ih on rešava. S druge strane, Hoti nema gotovo nikakvu političku moć, može se povesti priča oko njegovog legitimiteta i legaliteta, ali što se tiče predstavljanja na ovim pregovorima jeste nekako možda pozicija premijera prikladnija, tako da je Hoti na mestu na kom bi trebao da bude. Zaista ne znam šta može biti sadržaj njihovog razgovora, osim da se dogovore da krenu da pokušavaju da pregovaraju“, rekao je Filipović.

Komentarišući sastanak Avdulaha Hotija i Aleksandra Vučića sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Tahiri kaže da Makron želi da ima aktivnu ulogu u pregovorima.

„Makron je želeo da ranije obavi ovaj razgovor. Međutim, on je zbog prilika na Kosovu propao i sa Ramušem Haradinajem i sa Aljbinom Kurtijem. Makron želi da ima aktivnu ulogu na Balkanu i u odnosima između Kosova i Srbije, isto tako i nemačka kancelarka Angela Merkel, pa je data inicijativa predsedniku Makronu, zbog uticaja Francuske u ovom regionu, zbog prošlosti i sadašnjosti. Francuska ima veću ulogu u javnom mnjenu u Srbiji nego što ima na Kosovu, vetovatno je to jedna od karakteristika zbog čega se ide na Evropski samit i zbog čega se daje primat francuskom predsedniku, što je sasvim u redu. Ne vidim neke velike razlike između SAD i Evropske zajednice što se tiče rešavanja spora između Kosova i Srbije“, rekao je Tahiri.

Nasuprot Tahiriju, Stefan Filipović sumnja u nameru Evropske unije.

„Mislim da Evropsku uniju uopšte ne zanima ni uspeh pregovora, niti pregovori, niti ih mi zanimamo, niti ih išta zanima osim da zadovoljavaju neke svoje interese ovde. Oni bi odavno seli naše političke elite za sto i ozbiljno bi pokrenuli dijalog, ovo su sve neke političke igre iz kojih će, nažalost, deblji kraj izvući samo građani, nebitno da li živimo u Beogradu, Prištini, Gračanici ili Mališevu“, rekao je Filipović.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron biće domaćini video samita Prištine i Beograda zakazanog za petak, dan ranije u Parizu će se susresti predsednik Srbije Aleksandar Vućić i Makron, a sastanak sa francuskim predsednikom će tokom današnjeg dana imati i premijer Kosova Avdulah Hoti. Nakon serije ovih susreta na vrlo visokom nivou, u nedelju se nastavlja dijalog u Briselu.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021