Vesti
Politika

Dijalog Beograda i Prištine: Berlinski restart

Iako su mišljena o nastavku dijaloga podeljena, poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i specijalnom izaslaniku Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, može dovesti do “pomaka dijaloga sa mrtve tačke”, smatraju sagovornici RTV Kim.

Dijalog Beograda i Prištine: Berlinski restart
Berlin, Nemačka (Foto: CH Claudio Schwarz)

Za političkog analitičara Đorđa Vukadinovića poziv nemačkog kancelara Vučiću i Kurtiju da posete Berlin je, s obzirom na trenutna dešavanja u svetu, neočekivan ali logičan.

„On (Šolc) na neki način samo nastavlja ono što je radila njegova prethodnica Angela Merkel. Može se reći da je ona bila nezvanični tutor organizacije većeg dela ovog dijaloga i da je upražnjavala slične sastanke i seanse u okviru Berlinskog procesa. Ovim pozivom je novi nemački kancelar samo hteo da stavi do znanja da je sad on taj koji preuzima kormilo i, na neki način, brigu o tom dijalogu i procesu pregovaranja između Beogrda i Prištine“, rekao je Vukadinović.

Profesor i politički analitičar Nedžmedin Spahiju se slaže da će odlazak Aleksandra Vučića, Aljbina Kurtija i Miroslava Lajčaka kod Olafa Šolca pokrenuti dijalog.

“Kancelar Nemačke vodi Evropsku Uniju, a to je ujedno i ključna zemlja EU, zajedno sa Francuskom. Ukoliko nema dijaloga u tom sazivu, onda EU ne predstavlja ništa kao posrednik između Kosova i Srbije u ovim pregovorima, nema nikakvog ugleda na Balkanu i od toga (dijaloga) nema ništa”, naveo je Spahiju.

Vukadinović ipak ne očekuje spektakularne rezultate od susreta u Berlinu.

„Ideja je da se, sa jedne strane, novi kancelar predstavi u toj svojoj ulozi kao posrednik i organizator dijaloga. Sa druge strane, da se taj dijalog pokrene sa mrtve tačke, dakle načelno i formalno pokretanje dijaloga posle jednogodišnje pauze. Misim da je to najviše do čega će se doći, ali da se neće otići dalje od toga“, zaključio je.

U slučaju da se dijalog ipak ne pokrene nakon najavljenog sastanka u Berlinu, treba očekivati reakciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kaže Spahiju.

“Verujem da će ovo pokrenuti dijalog, zbog pritiska koji je (već) vršen od strane američkih predstavnika koji su bili na Kosovu, podsekretarke (Karen Donfrid), kao i senatora, koji su takođe bili i u Beogradu. Nadam se da će se pokrenuti, jer prestanak dijaloga nije u interesu ni jedne strane”, zaključio je on.

Đorđe Vukadinović sumnja u kapacitete i ambicije berlinskih sagovornika.

„Mislim da i sama Nemačka, ali i Beograd i Priština nemaju mnogo više kapaciteta i ambicije da sada, u ovom trenutku, idu u tom pravcu, osim ponovnog otvaranja i pokretanja dijaloga iz pregovaračkog procesa“, zaključio je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se u sredu, 4. maja u Berlinu predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

 Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022