Vesti
Politika

Dijalog Beograda i Prištine: Berlinski restart

Iako su mišljena o nastavku dijaloga podeljena, poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i specijalnom izaslaniku Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, može dovesti do “pomaka dijaloga sa mrtve tačke”, smatraju sagovornici RTV Kim.

Dijalog Beograda i Prištine: Berlinski restart
Berlin, Nemačka (Foto: CH Claudio Schwarz)

Za političkog analitičara Đorđa Vukadinovića poziv nemačkog kancelara Vučiću i Kurtiju da posete Berlin je, s obzirom na trenutna dešavanja u svetu, neočekivan ali logičan.

„On (Šolc) na neki način samo nastavlja ono što je radila njegova prethodnica Angela Merkel. Može se reći da je ona bila nezvanični tutor organizacije većeg dela ovog dijaloga i da je upražnjavala slične sastanke i seanse u okviru Berlinskog procesa. Ovim pozivom je novi nemački kancelar samo hteo da stavi do znanja da je sad on taj koji preuzima kormilo i, na neki način, brigu o tom dijalogu i procesu pregovaranja između Beogrda i Prištine“, rekao je Vukadinović.

Profesor i politički analitičar Nedžmedin Spahiju se slaže da će odlazak Aleksandra Vučića, Aljbina Kurtija i Miroslava Lajčaka kod Olafa Šolca pokrenuti dijalog.

“Kancelar Nemačke vodi Evropsku Uniju, a to je ujedno i ključna zemlja EU, zajedno sa Francuskom. Ukoliko nema dijaloga u tom sazivu, onda EU ne predstavlja ništa kao posrednik između Kosova i Srbije u ovim pregovorima, nema nikakvog ugleda na Balkanu i od toga (dijaloga) nema ništa”, naveo je Spahiju.

Vukadinović ipak ne očekuje spektakularne rezultate od susreta u Berlinu.

„Ideja je da se, sa jedne strane, novi kancelar predstavi u toj svojoj ulozi kao posrednik i organizator dijaloga. Sa druge strane, da se taj dijalog pokrene sa mrtve tačke, dakle načelno i formalno pokretanje dijaloga posle jednogodišnje pauze. Misim da je to najviše do čega će se doći, ali da se neće otići dalje od toga“, zaključio je.

U slučaju da se dijalog ipak ne pokrene nakon najavljenog sastanka u Berlinu, treba očekivati reakciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kaže Spahiju.

“Verujem da će ovo pokrenuti dijalog, zbog pritiska koji je (već) vršen od strane američkih predstavnika koji su bili na Kosovu, podsekretarke (Karen Donfrid), kao i senatora, koji su takođe bili i u Beogradu. Nadam se da će se pokrenuti, jer prestanak dijaloga nije u interesu ni jedne strane”, zaključio je on.

Đorđe Vukadinović sumnja u kapacitete i ambicije berlinskih sagovornika.

„Mislim da i sama Nemačka, ali i Beograd i Priština nemaju mnogo više kapaciteta i ambicije da sada, u ovom trenutku, idu u tom pravcu, osim ponovnog otvaranja i pokretanja dijaloga iz pregovaračkog procesa“, zaključio je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se u sredu, 4. maja u Berlinu predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

 Ostale vesti

Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022
Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022