Vesti
Politika

Di Majo: Potrebno hitno ukidanje viza za Kosovo

Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđi Di Majo izjavio je danas da se liberalizacija viznog režima za Kosovo mora desiti vrlo brzo.
Di Majo: Potrebno hitno ukidanje viza za Kosovo
Luiđi Di Majo (Foto EPA/EFE)

„Italija je uverena da će Kosovo biti u Evropi i da će se liberalizacija viznog režima dogoditi što je pre moguće. Podstičemo Kosovo da napreduje ka postizanju rezultata. Kosovo ne treba da se plaši dijaloga već da ide dalje“, kazao je italijanski šef diplomatije na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gervalom Švarc.

Italija je zainteresovana da pomogne ekonomski rast i borbu protiv korupcije na Kosovu, rekao je Di Majo.

„To smo dokazali danas potpisivanjem bilateralnog sporazuma. Sa ministrom smo se dogovorili da nastavimo ovaj put za jačanje saradnje dve zemlje. Put reformi koje bi Kosovo trebalo da preduzme i približavanje EU“, kazao je on.

Ministarka Gervala Švarc je rekla da će potpisivanje sporazuma za ukidanje dvostrukog oporezivanja učiniti ekonomsku saradnju manje birokratskom i uticaće na direktna strana ulaganja Italije na Kosovu.

Ona je rekla da je veza dve zemlje jaka i da je Italija prijatelj Kosova.

„Pre nekoliko nedelja održali smo zajedničku vojnu vežbu na Kosovu. Naša zemlja je posvećena članstvu u EU i NATO. Veza Italije i nas vrlo je živahna i vrlo stara. Imali smo odličan sastanak u pogledu atmosfere i rezultata“, rekla je Gervala.

Kosovo se uvek može osloniti na Italiju

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo je u obraćanju poslanicima Skupštine Kosova rekao da se Kosovo uvek može osloniti na njegovu zemlju.

„Znate da u potpunosti možete računati na Italiju. Italija je tome bila svedok od početka 12. juna 1999. godine, kada su naši vojnici ušli na Kosovo. Od tada nastavljamo da održavamo bezbednost u vašoj zemlji. Istorija je pokazala da ono što se dešava ovde bez sumnje ima neposredne posledice u Evropi i kod nas“.

On je dodao da je Italija zainteresovana da pomogne ekonomski rast i borbu protiv korupcije na Kosovu, a tokom njegove posete ambasador Italije na Kosovu Nikola Orlando i kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati potpisali su sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja.

Predviđeno je da se italijanski ministar tokom posete Kosovu sretne sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021