Vesti
Politika

Di Majo: Potrebno hitno ukidanje viza za Kosovo

Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđi Di Majo izjavio je danas da se liberalizacija viznog režima za Kosovo mora desiti vrlo brzo.
Di Majo: Potrebno hitno ukidanje viza za Kosovo
Luiđi Di Majo (Foto EPA/EFE)

„Italija je uverena da će Kosovo biti u Evropi i da će se liberalizacija viznog režima dogoditi što je pre moguće. Podstičemo Kosovo da napreduje ka postizanju rezultata. Kosovo ne treba da se plaši dijaloga već da ide dalje“, kazao je italijanski šef diplomatije na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gervalom Švarc.

Italija je zainteresovana da pomogne ekonomski rast i borbu protiv korupcije na Kosovu, rekao je Di Majo.

„To smo dokazali danas potpisivanjem bilateralnog sporazuma. Sa ministrom smo se dogovorili da nastavimo ovaj put za jačanje saradnje dve zemlje. Put reformi koje bi Kosovo trebalo da preduzme i približavanje EU“, kazao je on.

Ministarka Gervala Švarc je rekla da će potpisivanje sporazuma za ukidanje dvostrukog oporezivanja učiniti ekonomsku saradnju manje birokratskom i uticaće na direktna strana ulaganja Italije na Kosovu.

Ona je rekla da je veza dve zemlje jaka i da je Italija prijatelj Kosova.

„Pre nekoliko nedelja održali smo zajedničku vojnu vežbu na Kosovu. Naša zemlja je posvećena članstvu u EU i NATO. Veza Italije i nas vrlo je živahna i vrlo stara. Imali smo odličan sastanak u pogledu atmosfere i rezultata“, rekla je Gervala.

Kosovo se uvek može osloniti na Italiju

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo je u obraćanju poslanicima Skupštine Kosova rekao da se Kosovo uvek može osloniti na njegovu zemlju.

„Znate da u potpunosti možete računati na Italiju. Italija je tome bila svedok od početka 12. juna 1999. godine, kada su naši vojnici ušli na Kosovo. Od tada nastavljamo da održavamo bezbednost u vašoj zemlji. Istorija je pokazala da ono što se dešava ovde bez sumnje ima neposredne posledice u Evropi i kod nas“.

On je dodao da je Italija zainteresovana da pomogne ekonomski rast i borbu protiv korupcije na Kosovu, a tokom njegove posete ambasador Italije na Kosovu Nikola Orlando i kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati potpisali su sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja.

Predviđeno je da se italijanski ministar tokom posete Kosovu sretne sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom.Ostale vesti

Rama u UN: Srbija da prizna Kosovo
Premijer Albanije Edi Rama je tokom govora na Generalnoj skupštini Organizacije Ujedinjenih nacija rekao da će Albanija nastaviti da podržava Kosovo i da će Srbija morati da ga prizna kao nezavisnu republiku.
  • 25.09.2022
SSP: Potpisivanjem Plana konsultacija sa Rusijom, narušena pozicija Srbije oko Kosova
Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je potpisivanjem "plana konsultacija" sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, narušena pozicija Srbije u vezi s pitanjem Kosova i Metohije.
  • 24.09.2022
Brnabić posetila porodicu Nikole Nedeljkovića
Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je porodicu Nikole Nedeljkovića, mladića koga je Kosovska policija uhapsila priikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i koji je osuđen na osam meseci zatvora.
  • 24.09.2022
Suniog: Krajnje vreme da se sprovede odluka o Visokim Dečanima
Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog poručio je da je krajnje vreme da privremene institucije u Prištini sprovedu odluku suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Albanijan post.
  • 24.09.2022
Osmani na sastanku sa Grinfild: Srbija opstruiše dijalog

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, sastala se sa šeficom misije SAD-a u Njujorku Lindom Tomas Grinfild sa kojom je razgovarala o dešavanjima u regionu, ali i o posledicama rata u Ukrajini.

  • 24.09.2022
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se u Njujorku o potrebi da Priština hitno ispuni obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, izvestila je agencija TASS.
  • 24.09.2022